Učionica
STUDIJSKI POSJET STUDENATA SPECIJALISTIČKOGA STUDIJA ART TERAPIJE SAD-U

Na konferenciji u Miamiju predstavljen osječki specijalistički poslijediplomski studij Art terapije
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Studenti poslijediplomskoga specijalističkog studija Kreativne terapije, smjera Art terapije, u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu koja studij izvodi u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku, od 24. listopada do 6. studenoga 2018. boravili su na studijskom putovanju u SAD-u.

Prvi dio studijskoga putovanja bio je u glavni grad Washington D. C. gdje su studenti sudjelovali u brojnim programima koje su im organizirali domaćini s George Washington Universityja čiji profesori redovito dolaze u Osijek izvoditi nastavu na tom studiju. Drugi dio studijskoga putovanja, koji je organiziralo Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, bilo je sudjelovanje na American Art Therapy Association Annual Conference gdje je predstavljen i osječki specijalistički studij.

U Washington D. C.-u studenti su imali priliku posjetiti brojne art terapijske programe. U centru USO vojne baze Fort Belvoir upoznali su se s art terapijskim programom koji se provodi za program rehabilitacije vojnika i članova njihovih obitelji nakon tjelesnih i psihičkih ozljeda. Tijekom posjeta staračkom domu The Goodwin House studenti su sa štićenicima sudjelovali u grupnoj art terapijskoj radionici. Studenti su također posjetili odjel pedijatrijske onkologije u okviru centra Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center gdje su se upoznali s art terapijskim programom „Tracy’s kids“. Taj je program prepoznat te se koristi kao format u mnogim bolnicama u SAD-u, a pomaže djeci prebroditi najteže trenutke liječenja. Posjeti institucijama završili su gostovanjem u The Lorton Workhouse, bivšem zatvoru, a danas objektu umjetničko-rehabilitacijsko-zabavnoga sadržaja. Sadržaji za sve dobi i populacije pune hodnike i zgrade u kojima su smješteni atelijeri umjetnika stakla i keramike te slikara kao i radionice plesa i kazališta. Organiziran je i posjet glavnom sjedištu Američkoga udruženja za art terapiju gdje su studenti prikupili vrijedne informacije za osnivanje Hrvatske udruge za art terapiju te se upoznali s načinom funkcioniranja i važnošću asocijacije za promociju art terapijske misije i vizije.

Godišnja konferencija Američke asocijacije za art terapiju, održana ove godine u Miamiju, mjesto je okupljanja svih art terapeuta i profesionalaca srodnih znanosti, novih istraživanja, radova i predstavljanja novih programa. Hrvatski predstavnici bili su vrlo aktivni. Izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek, kao prodekanica za razvoj studijskih programa AUKOS-a, u suradnji s direktoricom programa art terapije GWU-a, assoc. prof. Heidi Bardot, ATR-BC, MFA i studenticom Mijom Janković Shentser, mag. art., predstavila je „Stvaranja programa art terapije u Hrvatskoj“. Osim toga, u trima različitim izlaganjima, na temu „Preživljenici traume“, „Obiteljska trauma“ i „Motivacijski razgovor“, osječki su studenti izlagali s assoc.prof. Mercedes Balbee ter Maat, ATR-BC. Studentica doc. art. Jelena Kovačević, mag. art., uz izlaganje studije slučaja, održala je i radionicu, a Krunislav Stojanovski, mag. art. i Magdalena Rubeša, mag. art. izložili su svoje studije slučaja. Konferencija je rezultirala mnogim poznanstvima te razmjenom iskustava i kontakata s kolegama iz cijeloga svijeta koji su pokazali zanimanje za suradnju u budućim istraživačkim i nastavnim sadržajima na osječkom studiju.
Magdalena RUBEŠA, Mia JANKOVIĆ SHENTSER
Hrvatska večer u SAD-u

Dana 26. listopada 2018. održana je Hrvatska večer na Sveučilištu George Washington gdje su studenti prve generacije art terapeuta predstavili svoje istraživanje pod nazivom „Razvoj hrvatske art terapije na temelju drevnih hrvatskih tradicija“ kao što su vučedolska golubica, paška čipka, suhozid i licitari. Druženje je zaokružilo otvorenje studentske izložbe koju je posjetio Mario Martinec, izaslanik Veleposlanstva RH u SAD-u. Pozvao je studente u posjet Veleposlanstvu te izrazio zanimanje za postavljanjem izložbe i održavanjem predavanja u prostorima Veleposlanstva RH u Washingtonu u proljeće 2019. godine.
Možda ste propustili...