Učionica
OBILJEŽEN MJESEC HRVATSKE KNJIGE NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU OSIJEK

Niz događanja posvećenih glagoljici kao posebnosti hrvatske kulturne baštine
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek već prerasta u tradicionalan događaj i izaziva sve veće zanimanje djelatnika, studenata, ali i građana Osijeka.

Od preseljenja u novu fakultetsku zgradu, dakle treću godinu zaredom, fakultetska knjižnica priprema cijeli niz aktivnosti u okviru toga Mjeseca, a tako je bilo i ove godine od 15. listopada do 15. studenoga. Budući da je 2018. proglašena Europskom godinom kulturne baštine, ovogodišnji je Mjesec hrvatske knjige bio posvećen kulturnoj baštini. Glavna tema bila je „Baš baština“, a moto „(U)čitaj nasljeđe!“ pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatskoga nacionalnoga i kulturnoga identiteta. U tom srednjovjekovnom ozračju bio je u auli fakulteta uređen Kutić za sebić (selfie kutak). Studenti i svi zainteresirani mogli su se u njemu fotografirati u kostimima i s rekvizitima koje je za tu svrhu ustupilo Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Fotografiranje je imalo i natječajni karakter jer autori su svoje fotografije mogli slati za objavu na Facebookovoj stranici knjižnice, a fotografija s najviše oznaka „Sviđa mi se“ dobila je nagradu – kino ulaznice za film po vlastitom izboru u kinu Urania. Ove godine nagradu su osvojile studentice Silvija i Irena Pranjić, Antonia Raič i Monika Pavić.

Postav u fakultetskoj auli imao je i edukativni karakter jer je, osim kostima i rekvizita, bila ponuđena i glagoljična slovarica s uputama te pribor za pisanje kako bi svatko mogao pokušati vlastoručno nešto napisati na glagoljici. Glagoljična slova bila su prisutna i u drugim dijelovima zgrade. U čitaonici je bila postavljena instalacija „Glagoljica u oblacima“, a u Laboratoriju za materijale i konstrukcije studenti su od pjenobetona izrađivali glagoljična slova tijekom radionice koju je za njih organizirala i vodila Adriana Cerovečki, mag. ing. aedif. Gotovi su radovi izloženi, a glasovanjem je kao najbolji odabran uradak studentica Elizabete Kvesić i Helene Halgaš koje su nagrađene ulaznicama za Božićni koncert Marka Tolje uz Jazz orkestar HRT-a, u organizaciji Rotary kluba Osijek.

U knjižnici je održana radionica za brucoše nazvana „Upoznajte svoju knjižnicu!“, a u fakultetskom Malom caffeu organiziran je prigodni pub kviz. Od svih aktivnosti pak najposjećenija su bila popularno-znanstvena predavanja koja su privukla uistinu brojnu publiku. Izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar Vicković s fakultetskoga Zavoda za arhitekturu i urbanizam održala je intrigantno predavanje „Jesmo li zaslužili baštinu?“, a prof. dr. sc. Milica Lukić s Filozofskoga fakulteta Osijeku uputila je nazočne u simboliku brojeva na Baščanskoj ploči. Golem interes izazvalo je gostovanje Stipe Božića, poznatoga alpinista i legende Hrvatske gorske službe spašavanja te predavanje „Sedam vrhova“, popraćeno brojnim fotografijama s njegovih putovanja. Mjesec hrvatske knjige na GrAFOS-u završen je književnom večeri i ugodnim druženjem s poznatom osječkom povjesničarkom i profesoricom Zlatom Živaković-Kerže, a razgovor s njom vodila je doc. dr. sc. Ivana Šandrk Nukić.
Tomislav Levak
Izložba knjiga i predstavljanja izdanja

Tijekom Mjeseca knjige u čitaonici Fakulteta bila je postavljena izložba knjiga iz vlastitoga fonda knjižnice na temu kulturne i graditeljske baštine. Posebno su pak bila zanimljiva i posjećena predstavljanja novih izdanja djelatnika fakulteta i odabranih gostiju. Predstavljene su knjige: „Me(n)talne konstrukcije“ prof. dr. sc. Damira Markulaka, „Ispitivanje tla u geotehničkom laboratoriju“ prof. dr. sc. Mensura Mulabdića, „Organizational culture“ (poglavlje u knjizi doc. dr. sc. Ivane Šandrk Nukić), „Priručnik organizacije građenja“ autora izv. prof. dr. sc. Mladena Vukomanovića, Sonje Kolarić, mag. ing. aedif. te prof. dr. sc. Mladena Radujkovića kao i „Zanemarena baština“ Jasenke Kranjčević.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike