Učionica
UPRAVA FAKULTETA AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK U POSJETU RUSIJI

Potpisani ugovori o različitim oblicima suradnje između Osijeka i Rjazanja
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Dekan i prodekani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek – prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, prof. dr. sc. Vlatka Rozman, prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, prof. dr. sc. Zvonko Antunović i doc. dr. sc. Mato Drenjančević – od 6. do 12. studenoga 2018. boravili su na Državnom agrotehnološkom sveučilištu u Rjazanju (Ryazan) u cilju potpisivanja ugovora o uspostavljanju znanstveno-istraživačke, nastavne i stručne suradnje.

Ugovor su potpisali dekan prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić te rektor Državnoga agrotehnološkog sveučilišta u Rjazanju prof. dr. sc. Nikolaj Vladimirovič Byshov. Ujedno je potpisan i unaprijed pripremljen ugovor sa Sveučilištem u Osijeku. Glavne su ideje potpisivanja ugovora omogućavanje i razvoj bilateralne suradnje između institucija te mobilnost osoblja i studenata uz mogući razvoj zajedničkih studijskih programa. Stvaranje preduvjeta za zajednička istraživanja i objavljivanje znanstvenih radova zajedničkim istraživačkim projektima također su prioritetni ciljevi u sklopu te suradnje.

Tijekom boravaka na sveučilištu Uprava FAZOS-a imala je priliku upoznati prorektore i dekane šest sveučilišnih fakulteta (Prometni fakultet, Fakultet veterinarske medicine i biotehnologije, Tehnički fakultet, Tehnološki fakultet, Fakultet ekonomije i menadžmenta te Fakultet za predsveučilišnu i sekundarnu strukovnu izobrazbu) u okviru bilateralnoga znanstvenog okruglog stola. Organiziran je posjet Centru za nanotehnologije i nanomaterijale za poljoprivredu, Centru „Rjazanjske šume” te Fakultetu veterinarske medicine i biotehnologije. Osim toga, domaćini su organizirali i obilazak eksperimentalne stanice za akvakulturu, zatim najveće farme muznih krava u Europi „Vakino-agro“ i mljekare, kuće-muzeja velikoga ruskog znanstvenika i fiziologa Ivana Petroviča Pavlova te rodne kući pjesnika Sergeja Jesenjina u selu Konstantinovo pokraj Rjazanja.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike