Učionica
MJESEC HRVATSKE KNJIGE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Radionica „Glagoljica za početnike od srednjega vijeka do danas“
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Ove je godine – koja je proglašena Europskom godinom kulturne baštine – Mjesec hrvatske knjige, koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenoga 2018., posvećen hrvatskomu (i slavenskomu) baštinskom pismu – glagoljici.

Upravo je Filozofski fakultet Osijek jedno od mjesta s kojega se šire inicijalna znanja o tome baštinskome pismu kroz studij hrvatskoga jezika i književnosti i jedan od njegovih temeljnih kolegija – Staroslavenski jezik pa je bilo posve prirodno da pridonese ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige.

Program obilježavanja suorganizatorski su oblikovale knjižnica Filozofskoga fakulteta i Katedra za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju Odsjeka za hrvatski jezik i književnost. U organizaciji knjižnice postavljena je izložba „Glagoljica u Hrvatskoj“ koja obuhvaća stare i rijetke knjige, odnosno njihove pretiske i sekundarnu literaturu koja je nastala na njihovim temeljima. Izložba je bila obogaćena i pratećim scenografskim elementima u fakultetskim hodnicima – oživljenim srednjovjekovnim (slavonskim) glagoljašima, ali i posve suvremenim – glagoljaši(ca)ma 21. stoljeća, „tablom“ za pisanje, pokretnim slovima i drugim. Svi se izlošci mogu razgledati tijekom cijeloga Mjeseca hrvatske knjige. Organizatorom znanstveno-popularnoga (interaktivnoga i intermedijalnoga) predavanja prožetoga elementima pisarske radionice, „Glagoljica za početnike od srednjega vijeka do danas ili Kako nabubati glagoljicu?“, bila je Katedra, a 16. listopada 2018. pred punom svečanom dvoranom Filozofskoga fakulteta održale su ga ovogodišnje dobitnice Državne nagrade za znanost u kategoriji Popularizacija i promidžba znanosti, prof. dr. sc. Milica Lukić i dr. sc. Vera Blažević Krezić.
Tomislav Levak
Izraz kulturnoga i nacionalnoga identiteta

Glagoljica se još od vremena srednjovjekovlja na hrvatskome prostoru doživljava kao izraz narodnoga identiteta, a u potonjim razdobljima i kulturnoga i nacionalnoga. Godine 2014. Ministarstvo je kulture glagoljicu – točnije „umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice“ – uvrstilo na popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike