Učionica
SUSRET PREDSTAVNIKA KULTURNIH INSTITUCIJA OSIJEKA I NOVOG SADA U CILJU IZGRADNJE PARTNERSTAVA I SURADNJE

Sveučilište u Osijeku i kao mjesto međunarodnih kulturnih susreta
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Dugoročno partnerstvo Osijeka i Novoga Sada, potaknuto i intenzivirano kandidaturama dvaju gradova za naslov Europske prijestolnice kulture, uspješno se nastavlja izgradnjom partnerstava i pripremom zajedničkih kulturnih projekata. Jedna od aktivnosti u kulturnoj razmjeni i suradnji bilo je i okupljanje predstavnika kulturnih institucija slavonske i vojvođanske prijestolnice.

U organizaciji Fondacije Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture i Grada Osijeka te uz potporu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 29. listopada 2018. u prostorima Rektorata Sveučilišta u Osijeku nositelji institucionalne kulture razgovarali su o mogućnostima prekogranične suradnje i realizaciji programa kulturne prijestolnice 2021. godine. Osječku su kulturu na susretu predstavljali: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Muzej Slavonije, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Ured za kulturu Grada Osijeka i Ogranak Matice hrvatske u Osijeku. Iz Novoga Sada u Osijek stigli su predstavnici sljedećih institucija: Matica srpska, Kulturni centar Rumenka, Izdavački zavod Forum, Arhiv Vojvodine, Poklon zbirka Rajka Mamuzića, Srpska čitaonica, Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske, Zavod za kulturu Vojvodine te Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Kako se moglo čuti, određeni oblik suradnje i kulturne razmjene već se događa na relaciji kazališnih kuća dvaju gradova, ali i suradnjom muzejskih institucija. Posebna zanimljivost susreta bio je dolazak predstavnika KC-a Rumenka kao najmlađe novosadske ustanove kulture. Osijek je, kako je poznato, pred izazovom pokretanja i uspostave gradskoga Kulturnoga centra, pri čemu bi se mogla koristiti novosadska iskustva. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku još se ranije ove godine uključila u realizaciju programa Novi Sad 2021, u suradnji s Fondacijom i Departmanom za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskoga Prirodno-matematičkoga fakulteta. U fokusu je toga partnerstva jedan od nosećih projekata iz kandidature Osijeka za EPK 2020 koji povezuje umjetnost, digitalnu tehnologiju i industrijsku baštinu. Tijekom 2019. godine Fondacija Novi Sad 2021. fokus stavlja na civilni sektor, odnosno udruge koje djeluju u području kulture. Predstavnici nezavisnoga kulturnog sektora dvaju gradova iduće će godine sličan sastanak imati u Novom Sadu.
Igor MAVRIN
Studenti kulturalnoga menadžmenta slušali o projektu Novi Sad 2021.

Studenti kulturalnoga menadžmenta, odnosno Odsjeka za kulturu i kreativne industrije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku mogli su doznati nešto više o tijeku priprema i planovima za 2021. godinu kada će Novi Sad, uz rumunjski Temišvar i grčku Elefsinu, biti središte europske kulture. O ključnim projektima govorio im je Vuk Radulović, direktor za strateške projekte Fondacije Novi Sad 2021.: „Htjeli bismo, među ostalim, povezati novosadske i osječke studente na realizaciji kulturnih projekata“, pozivajući buduće menadžere kulture na uključivanje u program najvažnijega europskoga kulturnog programa koji će kroz projekte prekogranične suradnje u fokus staviti cijelu regiju. Zanimljivost je da Novi Sad, osim titule kulturne prijestolnice za 2021. godinu, tijekom 2019. godine nosi naslov Europske prijestolnice mladih što također otvara brojne mogućnosti i za studente Sveučilišta u Osijeku.
Možda ste propustili...