Učionica
ZANIMLJIVA IZLOŽBA ORGANIZIRANA U SKLOPU MJESECA HRVATSKE KNJIGE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Korisnici i posjetitelji GISKO-a upoznali se s kazališnim životom Osijeka
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

U povodu Mjeseca hrvatske knjige i u okviru ciklusa „Zavičajne priče“ od 30. listopada do 3. prosinca 2018. u izložbenoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek bila je postavljena zanimljiva i poučna izložba „Kazališni život Osijeka”.

Izložba se sastojala od dvaju dijelova – povijesnoga prikaza kontinuiteta razvoja kazališnoga života u Osijeku, prikazanoga na posterima, te građe o Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, odnosno općenito o kazališnom životu u Osijeku, koju posjeduje Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. Priča o kazališnom životu u Osijeku započinje 1735. godine kada je u Isusovačkoj gimnaziji zabilježena izvedba prve kazališne predstave na latinskome jeziku, a nastavlja se 1775. kada se s franjevačke školske pozornice prvi put u Osijeku čuo i hrvatski govor u cjelovečernjoj trosatnoj predstavi. U 18. i 19. stoljeću u Osijeku je njemački teatar egzistirao kao profesionalni teatar dvaju tipova: prvo kao tip putujućih njemačkih teatarskih družina koje su nastupale u Generalatskoj vojarni u Tvrđi te od 1886. kada se kazališne predstave održavaju u raskošnoj zgradi Društva gornjogradskoga kasina i kazališta u kojoj će 7. prosinca 1907. biti otvoreno Hrvatsko narodno kazalište. Time počinje istinski sustavan i organiziran kazališni život koji su podržali brojni gradski političari i utjecajni pojedinci. Nakon Prvoga svjetskog rata slijedi prilično loše razdoblje za osječki kazališni život, obilježeno prekidima u radu, trogodišnjim lutanjima i seobama te konačnim povratkom u matični grad u sezoni 1934./1935. Na plakatima je bio prikazan i razvoj kazališnoga života od pedesetih godina 20. stoljeća do danas, s posebnim naglaskom na ratno razaranje 16. studenoga 1991. i obnovu Kazališta 1994. HNK svojim je dramskim i glazbenim programom potaknuo stvaranje Miniteatra i Annala, a neizravno i Dječjega kazališta u Donjem gradu pa se na sadržajima prikazanim na plakatima mogla pratiti i povezanost osječkih kazališnih ustanova.

Velik dio građe, posebice one koja datira s početka 20. stoljeća, uskoro će se moći vidjeti u digitalnom obliku na mrežnim stranicama GISKO-a.
Svjetlana MOKRIŠ
Izložbe sa zavičajnom tematikom

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek godine 2016. pokrenula je ciklus izložbi sa zavičajnom tematikom pod nazivom „Zavičajne priče” u cilju promidžbe zavičajne zbirke te skretanja pozornosti i poticanja zanimanja za Osječane o kojima se ne zna dovoljno, a koji su svojim radom upisali Osijek na kulturnu kartu Hrvatske. U prethodnim dvjema godinama, 2016. i 2017., izložbe su bile posvećene pojedincima – književnicima Anti Gardašu i Stjepanu Tomašu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike