Učionica
DIO ODLUKA S 2. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Donesen Priručnik kvalitete Sveučilišta u Osijeku kao dokument najviše razine osiguravanja kvalitete
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Na 2. sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2018./2019., održanoj 28. studenoga 2018., donesen je niz odluka, a izdvajamo najvažnije.

Senat je dao suglasnosti Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek za osnivanje Sveučilišne poliklinike Mursa za dentalnu medicinu te potvrdio izbor Dubravke Pađen Farkaš, više knjižničarke, za ravnateljicu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek za mandatno razdoblje od 2019. do 2023. godine. Nadalje, Senat je prihvatio četiri nova studijska programa diplomskih sveučilišnih studija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a to su: Lutkarska režija (jednopredmetni i dvopredmetni; Lutkarska animacija (jednopredmetni i dvopredmetni); Neverbalni teatar (jednopredmetni i dvopredmetni) te Gluma (jednopredmetni i dvopredmetni).

Imenovano je i Povjerenstvo za izradu prijedloga Elaborata o studijskom programu Farmacija u sastavu: prof. dr. sc. Ljubica Glavaš- Obrovac, prodekanica Medicinskoga fakulteta Osijek (predsjednica) te članovi – izv. prof. dr. sc. Martina Smolić, prodekanica Medicinskoga fakulteta Osijek; prof. dr. sc. Igor Jerković, dekan Kemijsko-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Splitu; izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek; izv. prof. dr. sc. Maja Molnar (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek); doc. dr. sc. Miralem Smajić (Ministarstvo zdravstva Tuzlanskoga kantona) te Marika Ćebo, mag. pharm. (Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije). Imenovano Povjerenstvo ima rok od 90 dana izraditi okvirni Elaborat koji sadrži cjelovitu analizu ispunjenosti uvjeta i opravdanosti za ustroj sveučilišnoga studija Farmacije koji obuhvaća nositelja i sunositelja studija, mjesto izvođenja studija, broj nastavnika, broj studenata te financijske pokazatelje. Tek nakon toga utvrdit će se postoje li uvjeti za pokretanje studija Farmacije.

Također, imenovano je Povjerenstvo za izradu prijedloga Elaborata o studijskom programu Šumarstvo i zaštita prirode u sastavu: prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, prodekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (predsjednik) te članovi: prof. dr. sc. Mirjana Brmež; prof. dr. sc. Tihomir Florijančić; doc. dr. sc. Vladimir Ivezić (svi s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek) i doc. dr. sc. Andrej Pilipović (Institut za nizinsko šumarstvo i životnu sredinu Novi Sad).

Imenovano Povjerenstvo ima također rok od 90 dana izraditi okvirni Elaborat koji sadrži cjelovitu analizu ispunjenosti uvjeta i opravdanosti za ustroj sveučilišnog studija Šumarstva i zaštite prirode koji obuhvaća nositelja studija, mjesto izvođenja studija, broj nastavnika, broj studenta te financijske pokazatelje. Tek nakon toga utvrdit će se postoje li uvjeti za pokretanje studija.

Osim toga, Senat je prihvatio Izvješće o upisima studenata na znanstveno/umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta u Osijeku u akademskoj godini 2018./2019. godini iz kojega je vidljivo da je u ovoj akademskoj godini upisano ukupno 16 018 studenata. Prihvaćen je i prijedlog Priručnika kvalitete Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao dokumenta najviše razine osiguravanja kvalitete Sveučilišta koji opisuje sustav upravljanja kvalitetom te aktivnosti i postupke osiguravanja kvalitete Sveučilišta. Izrađen je u cilju unaprjeđivanja stalnoga praćenja različitih pokazatelja kvalitete te stvaranja mehanizama i postupaka za njihovo vrjednovanje i unaprjeđivanje. Osim toga, cilj je Priručnika kvalitete upoznati nastavnike, studente, članove uprava, zaposlenike Sveučilišta i ostale dionike na svim razinama upravljanja (Rektorat, sastavnice) sa sustavom upravljanja kvalitetom. Cilj je Priručnika kvalitete objediniti standarde, smjernice i pokazatelje kvalitete studiranja određene ESG standardima i smjernicama (Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area – ESG standardi i smjernice), Strategijom razvoja Sveučilišta u Osijeku, relevantnom nacionalnom regulativom te drugim dokumentima vezanima uz postupke osiguravanja kvalitete. Cilj Priručnika kvalitete ne smije previše odstupati od politike, misije i vizije Sveučilišta. Treba biti u skladu s definiranom sveučilišnom Strategijom i njezinim zadatcima i vremenom definiranim za njihovu realizaciju. Priručnik kvalitete razrađuje područja osiguravanja kvalitete navedena u ESG standardima i smjernicama te kriterijima za ocjenu kvalitete visokih učilišta u sastavu sveučilišta koje donosi Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Standardi i smjernice za unutarnje osiguravanje kvalitete razrađeni u Priručniku kvalitete jesu: Politika osiguravanja kvalitete; Izrada i odobravanje programa; Učenje, podučavanje i vrjednovanje usmjereni na studenta; Upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificiranje; Nastavno osoblje; Resursi za učenje i potpora studentima; Upravljanje informacijama; Informiranje javnosti; Kontinuirano praćenje i periodička revizija programa

te Periodično vanjsko osiguravanje kvalitete.

Uz to, Senat je potvrdio izmjenu sastava sveučilišnoga Odbora za nastavu i kadrovsku politiku. Dosadašnji članovi Odbora – prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku), izv. prof. dr. sc. Suzana Vuletić (Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu), prof. dr. sc. Ines Drenjančević (Medicinski fakultet Osijek) te izv. prof. art. Antoaneta Radočaj Jerković i doc. art. Anđelko Mrkonjić (Akademija za umjetnost i kulturu) – razriješeni su dužnosti članova Odbora za nastavu i kadrovsku politiku zbog prestanka obnašanja dužnosti prodekana za nastavu/prodekana za nastavu i studente, odnosno zamjenika pročelnika za nastavu i studente.

Za članove Odbora za nastavu i kadrovsku politiku imenovani su:

1. izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, prodekanica za nastavu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku;

2. doc. dr. sc. Silvana Fužinato, prodekanica za nastavu i studente Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu;

3. prof. dr. sc. Ljubica Glavaš Obrovac, prodekanica za nastavu i studente Medicinskoga fakulteta Osijek.

U skladu s točkom II. Odluke Senata Sveučilišta u Osijeku od 27. listopada 2017. za članove Odbora imenovani su i:

1. prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, prodekanica za nastavu Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek;

2. prof. dr.sc. Branko Dmitrović, prodekan za nastavu i studente Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

(Sveučilište u Osijeku)
 
Suglasnosti na Statut Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Temeljem prethodnoga pozitivnog mišljenja Odbora za statutarna i pravna pitanja od 12. studenoga 2018. Senat je izdao suglasnost na Statut Akademije za umjetnost i kulturu. U skladu sa Stautom, Akademija je umjetnička i znanstvena sastavnica Sveučilišta koja u akademskoj godini 2018./2019. nastavlja sa svojim ustrojavanjem.
Izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić novi član sveučilišnoga Etičkoga povjerenstva

Senat je dao suglasnost i na razrješenje i imenovanje člana Etičkoga povjerenstva Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Prof. dr. sc. Ivica Raguž na osobni zahtjev razriješen je člana Etičkoga povjerenstva, a za novoga člana imenovan je izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, prodekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.
Možda ste propustili...