Mozaik
KOFER – FESTIVAL PUTNIKA U SLATINI

Od Petre do peke: Kako su sestre Hana i Martina Tepeš doživjele Jordan i južni Izrael
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
U Art-kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je druga putopisna večer Kofera, festivala putnika, u okviru manifestacije Prosinac u Slatini. Niz izlaganja obično-neobičnih ljudi o njihovim doživljajima na putovanjima po svijetu organizira Udruga za održivi razvoj i rekreaciju Motiv u suradnji s gradskom Turističkom agencijom i Pučkim otvoreni učilištem. Mala kinodvorana ponovno je bila puna znatiželjnika, onih koji su ovaj put htjeli čuti kako su se u siječnju ove godine na proputovanju kroz Jordan i južni dio Izraela provele sestre Hana i Martina Tepeš.

Jedan od razloga za odabir Jordana i Izraela za odredište siječanjskog putovanja bila je pomisao da bi valjalo otići u neke toplije krajeve, gdje zimi nije tako hladno kao u nas, a drugi je bila izuzetno povoljna cijena avionske karte do Izraela. Pokazalo se, međutim, da svako zašto ima i svoje zato. Naše putnice u šatorskim prenoćištima na temperaturama koje su se noću kretale oko nule nisu imale grijanje, pa nisu baš osjetile toplinu koju su na Bliskom istoku očekivale, a niska cijena avionske karte bila je odraz uzavrele (ratne) političke situacije. Osim toga, ono što su uštedjele na kartama, izgubile su pri plaćanju pješačkog prijelaza državne granice jer morale su platiti i ulazak u zemlju i izlazak iz nje, plaća se također ulazak u neke gradove i izlazak iz njih, a u Izraelu su ih dočekale astronomske cijene banalnih stvari kao što su bočica vode ili sendvič.

Osim pustinja, deva, taksija i šatorskih kampova usred ničega, ono po čemu će Hana i Martina pamtiti svoju siječanjsku pustolovinu zasigurno je očaravajući grad Petra s helenističkim građevinama (pročeljima) uklesanim u stijene. Petra se smatra jednim od najvrjednijih kulturnih dobara ljudske baštine uopće. Naše putnice opisale su put do grada kroz uski klanac između čak i dvjesto metara visokih stijena. Klanac na pojedinim mjestima nije širi od dva metra, a na njegovu kraju otvara se veliko proširenje Petre sa stijenama u kojima je uklesano oko 800 različitih građevina. Prva koju posjetitelj zapazi je Faraonska riznica, a među impresivnim građevinama Petre je i rimski amfiteatar s 5000 mjesta.

Jedna od stvari koje su na sestre Tepeš ostavile dojam bilo je i pripremanje izuzetno ukusne hrane ispod peke. Njihovo neizrečeno pitanje kako će domaćini jednom pekom nahraniti brojne posjetitelje dobilo je odgovor kad su vidjele da je riječ o specifičnoj trokatnoj peki ukopanoj u zemlju.

Petar Žarković
U Izraelu su ih dočekale astronomske cijene banalnih stvari kao što su bočica vode ili sendvič
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UREĐENI NOVI OBRAMBENI TUNELI DUGI 14 KILOMETARA

Osječani prošetali stopama
Franje i Josipa Jelačića

2

NASTAVAK LJUBAVNE PRIČE

Malena je zaklepetala - rodan se vratio kući

3

SLAVONSKI MOTIVI RUŽE ŠARLIJE IZ GRADA NA BOSUTU

Bočice za šljivovicu pričaju o Slavoniji