Novosti
POLICIJSKA AKCIJA “MIR I DOBRO”

Djeci mlađoj od 14 godina petarde su - zabranjene
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Radi podizanja opće sigurnosti građana sprječavanjem zloporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava, Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine od 15. prosinca do 8. siječnja provoditi operativnu akciju ‘‘Mir i dobro‘‘ pokrenutu još 1993.

Kako je na konferenciji za novinare u MUP-u u Zagrebu rekao voditelj Službe za javni red Franjo Podhraški, unatoč upozorenjima policije te nizu preventivnih, ali i represivnih aktivnosti, od zloporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava tijekom prošle akcije zabilježeno je 12 lakših ozljeda i četiri teške ozljede, a među ozlijeđenima bilo je jedno dijete i jedna maloljetna osoba. Međutim, broj ozljeđivanja tijekom operacije "Mir i dobro" za 2017./2018. godinu smanjen je za gotovo 50 posto u odnosu prema akciji 2016./2017. kada je evidentirano osam teških i 26 lakših ozljeda.

S druge strane, na području PU osječko-baranjske u prošloj akciji nije bilo ozlijeđenih, rečeno je na konferenciji za novinare u Osijeku.

- Policijski službenici ukupno su oduzeli tri komada oružja, 21 komad raznog streljiva te su evidentirali četiri prekršaja vezana uz nezakonitu uporabu pirotehničkih sredstava, za koja su prijavili četiri osobe - rekla je glasnogovornica PU osječko-baranjske Vesna Žnidarić Volarić.

Pirotehnička sredstva koja će se smjeti nabaviti i upotrebljavati u blagdanskom razdoblju dijele se na F1, F2 i F3 kategoriju, osim petardi i redenika iz kategorije F3, čija je uporaba nedopuštena građanima. Kategorija F1 obuhvaća sredstva koja sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, bombice, konfete...) i dostupna su u prodavaonicama i kioscima, a njihova uporaba dopuštena je starijima od 14 godina cijele godine. ‘‘Kategorije F2 i F3 obuhvaćaju pirotehnička sredstva sa znatno većom količinom eksplozivne tvari. Riječ je o petardama i vatrometima čija je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja, a čija je uporaba dopuštena osobama starijima od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja, osim petardi i redenika iz F3 kategorije", rekao je voditelj protueksplozijskog odjela PU osječko-baranjske Mario Kokić. Dodao je kako obvezno treba "pročitati sve upute proizvođača za sigurno rukovanje i pridržavati ih se." "Djeci mlađoj od 14 godina nije dopušteno kupovati i koristiti pirotehnička sredstva, a oni stariji od 18 trebaju izbjegavati konzumiranje alkoholnih pića i korištenje pirotehničkih sredstava. Također, izričito je zabranjena uporaba takvih sredstava u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje je prisutan veći broj ljudi, a pokazalo se da najveća opasnost prijeti od pirotehničkih sredstava koja nisu eksplodirala u prvom pokušaju i treba imati na umu da je takvo sredstvo neispravno i svako njegovo pomicanje može izazvati eksploziju", ističe Kokić. D.Miklić
POJAČANE KONTROLE
Iz Policijske uprave osječko-baranjske podsjetili su da je i dalje na snazi akcija “Manje oružja - manje tragedija” te se oružje i eksplozivna sredstva mogu predati policiji pozivom na broj 192 - bez kazni, prijava i sankcija. Osim toga, Željko Biloš iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske naveo je kako je ove godine u prometnim nesrećama na području ove PU smrtno stradalo 28 osoba, što je četiri više u odnosu prema prošloj godini, te najavio kako će PU do kraja godine provoditi pojačane mjere s naglaskom na prekršaje: vožnja pod utjecajem alkohola, neprilagođena brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela u vrijeme vožnje.
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila