Novosti
AFERA SMS: VLADO GALIĆ ODLAZI S FUNKCIJE

Predsjedničin savjetnik ostavku dao "iz moralnih i etičkih razloga"
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić podnio je ostavku zbog moralnih i etičkih razloga, koju je Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila, potvrđeno je Hini u četvrtak iz Ureda predsjednice. Ostavka je dana nakon afere SMS, u kojoj je uhićen informatičar Franjo Varga zbog sumnje da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća. Prema njoj, Cvitan je prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu. U svom iskazu Uskoku Varga je navodno govorio i o suradnji s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem te s predsjedničinim savjetnikom Galićem, koji je povezao Vargu i Karamarka. Zbog sumnje da je Vargi dojavio kako je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.
Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako je vijest o Galićevoj ostavci primio tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice i da ne zna zbog čega se Galić odlučio na taj korak te da će moći više reći kada dobije sve potrebne informacije. Upitan je li Galićeva ostavka na neki način priznanje krivnje, Jandroković je rekao kako o nečijoj krivnji ne možemo govoriti dok ne bude završena istraga i ne vidimo što se točno događalo i tko je odgovoran za neke stvari koje se očito nisu smjele i trebale dogoditi. "Prejudicirati nečiju krivnju ne bi bilo demokratski niti ću to učiniti", rekao je. Na novinarski upit bi li zbog moralne odgovornosti ostavku trebao podnijeti Milijan Brkić, Jandroković je novinaru rekao kako ga ponovno traži odgovor koji priželjkuje, ali da mu ga on neće dati, jer ne znamo koja je konačna istina. "Kad se ona utvrdi, onda ćemo moći govoriti o odgovornosti svakoga tko je eventualno povezan s tim slučajem", rekao je Jandroković. H/D.Pav.
PREDSJEDNICA: TO NEMA VEZE S AFEROM
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je potvrdila kako je Vlado Galić "zatražio razrješenje iz moralnih i etičkih pobuda". Rekla je i da će tu ostavku prihvatiti, jer je to "njegova želja", kao i da će se to finalizirati do kraja ovog tjedna.

Na pitanje ima li ostavka veze s aferom SMS, odgovorila je kako to ne može komentirati. "Prema njegovu razgovoru sa mnom - nema. Istraga je istraga, u to se ne mogu miješati", rekla je. Predsjednica smatra kako podnošenje ostavke nije priznanje krivnje. "Zahtjev za ostavku jest moralan čin, uopće o tome neću špekulirati. Prema onome što je gospodin Galić meni rekao, nema veze s onime za što ga se optužuje", kazala je.
Najčitanije iz rubrike