Regija
DOBAR PRIMJER IZ PRAKSE

Odjel palijativne skrbi u
Našicama među najboljima
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Opća županijska bolnica Našice dobila priznanje za dobru implementaciju palijativne skrbi
NAŠICE - Na promociji knjige "Služiti čovjeku - putokaz humanosti u medicini", u čijem su stvaranju sudjelovali i ravnatelj Opće županijske bolnice Našice, dr. Hrvoje Šimić, te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović, uručeno je priznanje našičkoj bolnici za primjer dobre prakse u implementaciji palijativne skrbi. U ime bolnice priznanje je primila pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović.
- Jedan od razloga ovog priznanja svakako je činjenica da se Odjel palijative skrbi u Našicama nalazi na jednom mjestu, što nije slučaj u drugim bolnicama. Osim toga, naš tim može se pohvaliti dobrom pristupačnosti, a i uvijek smo spremni pomoći. Odjel palijativne skrbi, u Općoj županijskoj bolnici u Našicama, djeluje od 18. siječnja 2016. godine, a prvih je godina djelovao u sklopu Internog odjela, dok od 2. srpnja ove godine djeluje kao samostalni Odjel palijativne skrbi, i trenutno ima deset postelja. Na palijativnoj su skrbi najčešće bolesnici oboljeli od karcinoma, u terminalnim fazama stadija njihove bolesti. Na Odjelu palijativne skrbi cilj im je bolesnicima olakšati njihove posljednje trenutke te im omogućili što bolju kvalitetu života, ali i pomoći njihovoj obitelji - počašćena ovom nagradom izjavila je Gvozdanović i napomenula kako je također zaslužan ravnatelj našičke bolnice, dr. Hrvoje Šimić.


- Ovo priznanje najvišim dijelom zasluga je samog tima palijativne skrbi te ovim putem zahvaljujem timu od deset medicinskih sestara, glavnoj sestri Odjela palijativne skrbi Margareti Uremović te dr. Draženu Bedekoviću, rukovoditelju odjela, na njihovu predanom radu i brizi o pacijentima - izjavio je ravnatelj Šimić. On je napomenuo kako bolnica neprestano ulaže u ovaj odjel, pa od srpnja ove godine na odjelu djeluju i fizioterapeuti te je zaposlena i psihologinja. Sljedeći korak u unaprjeđenju odjela osnutak je respiracijskog centra, za koji je bolnica od Ministarstva zdravstva dobila tri respiratora i popratnu aparaturu. Opća županijska bolnica osim zdravstvene njege bolesnika brine se i o društvenom stanju pacijenata, pa Odjel palijativne skrbi ima odlične suradnje s udrugama i institucijama iz grada Našica. Organiziran je tako, u suradnji s Hrvatskom narodnom knjižnicom i čitaonicom Našice, knjižni kutak, a jednom tjedno pacijente posjeti i knjižničarka. Kako bi boravak bio ugodniji u suradnji s njima izrazito dragim članovima udruge "Otvoreno srce" profesora Anđelka Cvijetovića oslikane su i prostorije odjela. Tako je jedna soba posvećena glavnoj sestri Margareti oslikana upravo cvjetovima margarete. Odjel surađuje i s članovima Volonterske platforme "Stav", Centrom za socijalnu skrb te franjevačkim samostanom.
- Od sada će svećenik provesti cijeli dan na Odjelu palijative skrbi, tako se brinemo i za duhovno stanje pacijenata. Posebne zahvale bolnica i odjel upućuju Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Našicama za potporu u radu, koju su uostalom pružili i prigodom organizacije 3. Međunarodnog simpozija palijativne skrbi - rekla je Gvozdanović. Ivona ĆOSIĆ
Cilj je odjela olakšali bolesnicima njihove posljednje trenutke te omogućili što bolju kvalitetu života
Služiti čovjeku
Knjiga "Služiti čovjeku - putokaz humanosti u medicini" prikazuje profesionalni rad, poglede na probleme i izazove u palijativnoj medicini sa stavljanjem naglaska na odnos čovjeka i čovjeka u medicini u kojem treba njegovati empatiju, nadu, povjerenje, privrženost i služenje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike