Osijek
22. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Rektor maturantima: Slušajte roditelje, ali slijedite svoje srce!
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
U izložbenom su se prostoru predstavile sastavnice Sveučilišta, a predavanjem oduševio Matija Gracin iz Rimac automobila

Dragi maturanti, pred vama je najteže pitanje - koji studij odabrati i kako ga uspješno završiti? Na Sveučilištu u Osijeku imate 17 sastavnica i velik broj izbora. Nadamo se da ćete odgovore na sva vaša pitanja na raskrižju života pronaći upravo na Smotri Sveučilišta i u do sada najdetaljnijem Vodiču za buduće studente. Poslušajte roditelje, ali uvijek slijedite svoje srce – poručio je rektor Vlado Guberac maturantima koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u četvrtak, prilikom otvorenja 22. Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Sadašnjim i budućim studentima predstavili su se osječki fakulteti i odjeli, Akademija, Studentski centar, Studentski zbor, GISKO, HZZ...

- Sveučilište u Osijeku utemeljeno je 1975. godine, a baštini više od tri stoljeća dugu tradiciju visokog školstva u Osijeku. Danas je u 44. akademskoj godini, jedno je od osam javnih hrvatskih sveučilišta, među tri najveća te prati moderne tokove visokog obrazovanja i znanosti. Mislimo da grad Osijek i naše Sveučilište mogu puno toga pružiti studentima, a njih oko 18.000 ovaj grad održava mladim – kazao je rektor Guberac, s čim su se složili gradonačelnik Ivan Vrkić i dožupan Petar Lagator.

Da se i u Hrvatskoj može uspjeti potvrdio je Matija Gracin, Osječanin podrijetlom, direktor razvoja komponenti u tvrtki Rimac automobili, predstavivši jednu od najuspješnijih automobilskih tvrtki u svijetu – od njezinih teških početaka do danas. U tom su početku odbili mnoge ponude za otvaranje ureda diljem svijeta.

- Tada možda najgora odluka – ostati u Hrvatskoj - pokazala se najboljom. Prvi smo električni auto uspjeli prezentirati te 2011., otprilike nakon pola godine. Jedan od najvažnijih proizvoda koje danas nudimo, osim baterija, električni su pogoni – pričao je Gracin dok su ga maturanti pozorno slušali. Jedan je od prvih zaposlenika tvrtke u kojoj danas radi oko 500 ljudi, među kojima i nekolicina studenata te stručnjaka s nekoliko fakulteta, a s osječkima, istaknuo je Gracin, posebno vole surađivati. Rimac automobili ljetos su otvorili i razvojni ured u Osijeku, a u suradnji s osječkim FERIT-om pokrenuli su i nov atraktivan smjer za diplomce - Automobilsko računarstvo i komunikacije, koji studente priprema za rješavanje složenih inženjerskih problema.

Uz FERIT, velik interes maturanti pokazuju i za Prehrambeno-tehnološki fakultet, koji želi upisati maturantica Antonija Bestvina.

- Ove godine završavam smjer prehrambeni tehničar pa bih obrazovanje željela nastaviti u tom smjeru – kaže Antonija, koja je na prvi dan Smotre stigla s prijateljicom i doznala puno korisnih informacija do kojih svi zainteresirani imaju priliku doći i tijekom cijelog današnjeg dana ne samo u prostoru domaćina Smotre nego i na ostalim sveučilišnim sastavnicama koje priređuju zanimljive radionice i predavanja.

Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike