Kultura
GLAZBENA ŠKOLA MILKA KELEMENA

I slobodno vrijeme posvećuju glazbi
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Izvrsni rezultati mladih slatinskih glazbenika bili su povod primanju kod gradonačelnika Denisa Ostrošića.

SLATINA - Posljednja dva mjeseca u godini naporna su, ali i vrlo uspješna za učenike slatinske Glazbene škole Milka Kelemena i njihove profesore.

Prvo je 4. studenoga Ogranak Matice hrvatske organizirao jubilarni, 20. koncert mladih slatinskih glazbenika. Nastupili su bivši učenici Tea Gumbarević, sada učenica 2. razreda srednje škole harmonike Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, student 3. godine klavira Muzičke akademije u Zagrebu Mario Novaković, učenica 2. razreda srednje škole saksofona Glazbene škole "Jan Vlašimsky" Virovitica, Veronika Brzica u pratnji korepetitorice Sanje Spahije i studentica 1. godine gitare Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Leonarda Dušak.

Nagrađeni knjigama

Nastupali su i najuspješniji učenici škole: trio flauta Veronika Tkalčević, Sara Škiljić i Simona Sabljak, učenice 6. razreda, učiteljice Melite Manjkas Bacinger te kvartet gitara Max Pavlica, učenik 4. razreda, Dominik Gaća, učenik 5. razreda, Fran Kovač, učenik 5. razreda, i Jan Šarko, učenik 6. razreda, učitelja Siniše Ivčeka. Oduševili su publiku, a slatinski ih je Ogranak nagradio knjigama, izdanjima Matice hrvatske iz edicije Pet stoljeća hrvatske književnosti.
Učenici koji su nastupili kao spomenuti trio flauta i kvartet gitara nastupili su kao komorni sastavi na 56. hrvatskom (regionalnom) natjecanju učenika i studenata u Opatiji. Oba su sastava u svojim kategorijama osvojila drugu nagradu.
U Virovitici je, pak, održana 1. županijska smotra mladih glazbenika Virovitičko-podravske županije u disciplini solfeggio. Nastupilo je i 17 učenika iz Slatine, uz pratnju Marina Vučkovića, Sare Mojzeš i Andreje Kligl. Damjan Krupa, 3. r., u II. je kategoriji osvojio I. nagradu s 95,88 bodova, učiteljica Andrea Kligl. Borna Gernhard, učenik 5. r. u PO Orahovica, u IV. kategoriji osvojio je I. nagradu s 92,18 bodova, učitelj Dražen Kovačević. Dora Bačani, 2. r., u I. kategoriji osvojila je II. nagradu s 84,32 bodova, učiteljica Sandra Pavić. Lorena Novković, 5. r., u IV. kategoriji osvojila je III. nagradu sa 72,29 boda, učiteljica Sandra Pavić.
Izvrsni rezultati

U Zagrebu je održan 10. zajednički koncert učenika Glazbene škole Ivana Zajca i GŠ Milka Kelemena. Izvrsni rezultati mladih slatinskih glazbenika bili su povod primanju kod gradonačelnika Denisa Ostrošića. Brojne nastupe ima i mali školski zbor. Prvoga su dana prosinca s učenicima početničkoga solfeggia nastupili na priredbi u Dječjem vrtiću Zeko Ide zima u organizaciji Društva Naša djeca Slatina, a u ponedjeljak, 17. prosinca, sudjelovat će na Božićnom koncertu u Pučkom otvorenom učilištu. Uz njih, nastupit će i polaznici plesne radionice, učenici početničkog solfeggia, zbor te tamburaški i puhački orkestar.
Treba im odati priznanje za marljivost, upornost i posvećenost glazbi, što im često oduzima vrijeme koje većina njihovih vršnjaka provodi u igri i zabavi.
Petar Žarković
Redovito školovanje i glazbeni program
Učenici škole sudjelovali su u programu proglašenja najboljih u 10. literarnom natječaju I dok je srca bit‘ će i Kroacije u OŠ Josipa Kozarca. Nastupili su Ian Maleković (2. r. trombona, učiteljica Jelena Škvorc), Lana Fotez (3. r. klavira, učitelj Miloš Cvjetković), Barbara Vukelić (6. r. tambura, učiteljica Korana Perlić), Veronika Tkalčević, Sara Škiljić i Simona Sabljak (6. r. flaute, učiteljica Melita Manjkas Bacinger). Za klavirom je bio Josip Jagušić. Uz redovito školovanje, pred njima je i glazbeni nastavni program te nastupi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KREATORICE MAŠA UDOVIČIĆ I MIRELA IVANKOVIĆ BIELEN

Kreativni suveniri s animacijama

2

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Plesna predstava "Lulu" izazvala ovacije publike

3

MINISTRICA IZRAZILA SUĆUT

Martinović je bio knez od glumaca