Kultura
RETROSPEKTIVA J. D. KIRSZENBAUMA U MUZEJU MIMARA

U svojim djelima svjedoči bol životnog iskustva
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Retrospektivna izložba djela Jechezkiela Davida Kirszenbauma (Staszów,1900. - Pariz, 1954.), prvi put u Hrvatskoj predstavlja umjetnost ovog značajnog slikara u Muzeju Mimara do 3. veljače 2019. Više od 60 djela - ulja na platnu, akvareli, crteži - ali i arhivski materijal (pisma, potvrde, novinski isječci itd.), prezentiraju i životni put određen teškim i tragičnim zbivanjima koje su mu odredile sudbinu i sam umjetnički izričaj.

Kirszenbaumov životni put počinje odlaskom iz rodnog malog poljskog grada Staszówa, preko Berlina, Pariza, Brazila i Maroka, što ga razvija i uzdiže kao građanina svijeta, koji je značajno obilježio umjetnost 20. stoljeća.
Jechezkiel David Kirszenbaum nakon odlaska iz rodnog grada, studira u Weimaru na Bauhausu, gdje se susreće s umjetnošću Paula Kleea i Wassilyja Kandinskog. Ranih 30-ih odlazi u Berlin gdje postaje dijelom avangardnih krugova te izlaže u Der Sturm galeriji upijajući utjecaje njemačkog ekspresionizma. Djelovao je i kao ilustrator za nekoliko berlinskih novina pod nadimkom Duvdivan. Dolazak nacista na vlast značio je i potrebu za odlaskom i spašavanjem - odlazi u Pariz gdje produbljuje znanje o francuskom impresionizmu, prihvaća utjecaje Pariške škole razvijajući istodobno snažan individualni ekspresionistički stil u kojem se susreće motivika mističnih priča iz najranijeg djetinjstva, folklora, ali i proroka Starog zavjeta. Živih boja, snažnih poteza, on u svojim djelima svjedoči bol životnog iskustva, ali i toplinu prepuštanja snatrenju i intimističkim proživljajima.
Izlaže u brojnim pariškim galerijama, no od 1940. biva zatvoren u radne logore na jugu Francuske izgubivši kroz ratne godine obitelj u mraku koncentrcijskog logora, a njegova djela, pohranjena u pariškom studiju bijahu uništena. U poslijeratnom razdoblju ponovno zaranja u njemu jedino znan i potreban svijet umjetnosti te, osim u Parizu, stvara i u Brazilu i Maroccu. Izlaže u Parizu ranih 50-ih, a Pariz je grad u kojem umire 1954. - ističu iz Muzeja Mimara.
Mnogi drže kako je Kirszenbaum sudjelovao u renesansi židovske umjetnosti, avangardnom pokretu koji je svoj put otpočeo u Rusiji i proširio se Poljskom, a pripadali su joj Marc Chagall, El Lissitzky i drugi. Kirszenbaumovi radovi nalaze se u brojnim galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta.
Po riječima ravnateljice "Mimare" Lade Ratković Bukovčan, ističe kako je Kirszenbaum sudjelovao u renesansi židovske umjetnosti, avangardnom pokretu koji je počeo u Rusiji, proširio se Poljskom, a pripadnici su joj bili slikari poput Marca Chagalla i El Lissitzkyija. N.Vek./Hina
Osobnost europske kulture
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu naglasivši kako je Jechezkiel David Kirszenbaum u punom smislu riječi osobnost europske kulture. Također, istaknula je izložbu kao poseban privilegij uvida u dio golemog umjetničkog opusa toga slikara, kojeg je ostvario za vrijeme svog kratkog i bremenitog života, a koji je velikim dijelom uništen.

Kao dodatnu vrijednost ministrica je istaknula kako „izložba predstavlja svojevrsnu uvertiru u Kirszenbaumovu europsku turneju, koja će zasigurno pridonijeti slikarevoj reafirmaciji i revalorizaciji njegove pozicije u okrilju europske povijesti umjetnosti“. Nadodala je i kako Muzej Mimara ovim kulturnim događajem na znakovit način zaokružuje svoje sudjelovanje u obilježavanju Europske godine kulturne baštine.

Izložena su djela pristigla u Zagreb iz nekoliko privatnih zbirki iz svijeta, dok su za potpunu prezentaciju umjetnikovog života i rada poslužili dokumentarni materijali, pisma, novinski isječci. Izložba je otvorena pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas