TvObzor

Vlatko Stefanovski trio u Tvornici kulture 21. prosinca
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Jedan od najvećih gitarističkih virtuoza na ovim prostorima, veliki Vlatko Stefanovski, vraća se u Tvornicu kulture u petak, 21. prosinca 2018., sa svojim triom. Već četiri desetljeća gitara je njegov suputnik, a u tom vremenu Vlatko Stefanovski istaknuo se kao vrsni instrumentalist poznat po nevjerojatnoj gitarskoj tehnici. Vješto kombinirajući ethno jazz, instrumentalni rock, jazz fusion i blues, Stefanovski stvara prekrasne zvučne pejzaže u prebogatom opusu duge karijere. Slavni makedonski glazbenik počeo je svirati s 13 godina.

Početak karijere najviše obilježava osnivanje sastava Leb i sol, koji će postati jedan od najvažnijih bendova bivše Jugoslavije sa svojom fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka. U glazbenu povijest bend je ušao s pjesmama poput “Devetka”, prvom singlu na kojem su se već mogle čuti njegove sjajne gitarističke vještine, “Jovano Jovanke”, “Aber Dojde Donke” i mnogim drugim iz karijere koja broji 14 albuma. Od sredine devedesetih Vlatko započinje solokarijeru te snima albume “Cowboys & Indians”, i glazbu za kazalište “Sarajevo”. Sa svojim triom snima album “Vlatko Stefanovski Trio”, na “Thunder From The Blue Sky” vraća se etnokorijenima, slijedi izdanje “Kula od karti”, i glazba za film na albumu “Kino kultura”. Rad s gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima “Krushevo” i “Treta majka” bacile su novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe. Album “Seir” objavljen 2014., bio je prvi kantautorski nakon 11 godina. Prošle je godine objavio novi “Mother tongue”, a samo nekoliko dana inspiracije bilo je potrebno da snimi devet instrumentalnih dragulja koji svakim tonom prenose toplinu i emociju, a sve je snimljeno iz prvog pokušaja u Vlatkovom studiju “Esoteria”.

Posljednjih godina Stefanovski je stvarao glazbu za film i kazalište te je svirao i snimao diljem svijeta s vrhunskim izvođačima. Među njima su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg s kojima dijeli projekt Kings of String, nizozemski gitarist Jan Akkerman, a pozornicu je dijelio sa značajnim svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, filharmonijom Monte Carla, ili bečkim Tonkunstler orkestrom.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

Najčitanije iz rubrike