TvObzor
CATE BLANCHETT

Osim glume, želim se okušati i u klasičnoj glazbi
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Među filmašima, kritikom i publikom slovi kao jedna od najkvalitetnijih glumica potpune sposobnosti transformacije i mogućnosti interpretiranja širokog dijapazona likova

Svjetsku pozornost bljedoputa Australka karakterističnih, elegantnih crta lica, Cate Blanchett, stekla je izvanrednom interpretacijom Elizabete Prve. Rođena je u gradiću Ivanhoe, ima starijeg brata Boba, IT-stručnjaka, i sestru dizajnericu. Veliki utjecaj na njezinu osobnost imala je smrt oca kad je imala 10 godina. "Svirala sam klavir, on je prošao vani i mahnuo mi kroz prozor… i preminuo. Nakon toga, uvijek sam, prije izlaska, ljubila sve u kući. Bila je to neka vrsta opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Mislim da je to zacrtalo moj odnos prema obitelji, kao i potrebu da u svemu budem perfekcionist."

Brojna priznanja
Nakon što je shvatila da se ne želi baviti ekonomijom niti studirati umjetnost, odlučila je neko vrijeme putovati. Da zaradi, na proputovanju Egiptom, 18-godišnja Cate pristaje statirati u arapskom filmu boksačke temetike. Po povratku u Australiju upisuje Dramsku akademiju u Sidneyju. Rad na kazališnim daskama donosi joj mnoga priznanja, kako publike tako i kritike. Zanimljivo je da je Cate prva osoba koja iste godine dobiva kazališnu nagradu kritičara za najbolju debitanticu i za najbolju glavnu ulogu u drami. Bio je to samo početak njezina meteorskog puta prema uspjehu.

Uskoro se okušala i na televiziji, gdje je njezina gluma zapela za oko režiseru Bruceu Beresfordu koji je 1997. uzima za svoj film "Cesta za raj". Kvalitetno ocijenjene izvedbe u komedijama "Hvala Bogu što je upoznao Lizzie" i "Oscar i Lucinda", a pogotovo dojmljiva uloga u "Elizabeti" (za ulogu kraljice dobiva nominaciju za Oscara, a osvaja Zlatni globus i BAFTA-u), osiguravaju joj mjesto u holivudskoj eliti. Među filmašima, kritikom i publikom slovi kao jedna od najkvalitetnijih glumica potpune sposobnosti transformacije i mogućnosti interpretiranja širokog dijapazona likova.

Njezina gluma oduvijek se ističe kao kvalitetna, čak i u lošijim filmskim ostvarenjima. Uloga u Scorseseovom "Avijatičaru", u kojemu, uz Leonarda DiCaprija, nastupa kao samouvjerena i često bahata holivudska zvijezda Katherine Hepburn, učvrstila je njezin zvjezdani status te joj je uz mnoge nagrade donijela i Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Gluma nije posao
Cate Blanchett glumu ne voli nazivati svojim poslom jer to, kako kaže, oduzima onaj osjećaj koji te pokreće da nešto napraviš dobro: "Da je po mom, da imam sreće biti stalno pred nečim novim, na rubu – taj genijalni osjećaj iščekivanja i uzbuđenja bez razočaranja – to bi bilo savršeno stanje." Isto tako, tvrdi, gluma nije jedino u čemu se želi iskazivati. Postoje mnoge stvari koje bi jednog dana htjela probati, a od stvari koje ju vesele ističe od djetinjstva njegovanu ljubav prema klasičnoj glazbi.

Malo je poznato da je u "Hannibalu" trebala glumiti agenticu Clarice Sterling, ulogu koju joj je ‘preotela‘ Julianne Moore, baš kao što joj je Oscara 1998. preotela Gwyneth Paltrow za ulogu u "Zaljubljenom Shakespeareu", što su kasnije kritičari proglasili jednim od najnezasluženijih Oscara u povijesti.

Ulogu Galadrijel u "Gospodaru prstenova" u šali zove ulogom koju je uvijek čekala. Naime, oduvijek je željela glumiti u filmu u kojemu će imati šiljaste uši. Nakon snimanja, sačuvala je brončani odljev svog vilenjačkog uha. Od 1997. godine Cate je udana za Andrewa Uptona s kojim vodi kazalište u Sydneyju. Imaju četvero djece. Zanimljivo je kako je otkrila svoju drugu trudnoću - na snimanju "Panike pod morem", u kojemu glumi trudnicu. Dok su joj prije snimanja namještali umjetni trudnički trbuh, onesvijestila se. Pregled je otkrio da nosi dijete. Svoj uspješan brak komentira činjenicom da ga živi, a ne priča o njemu.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Catherine Elise Blanchett

DATUM ROĐENJA:

14. svibnja 1969.

MJESTO ROĐENJA:

Ivanhoe, Australija

LJUBAV:

suprug Andrew Upton

DJECA:

Dashiell, Roman, Edith i Ignatius
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

Najčitanije iz rubrike