TvObzor
HRT: PRIJENOS DODJELE EUROPSKIH FILMSKIH NAGRADA

Jedno od najvažnijih strukovnih priznanja na Starom Kontinentu
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Svečanost dodjele 31. Europske filmske nagrade (EFA) ove se godine održava 16. prosinca u Sevilli, u Teatro de la Maestranza, a gledatelji će je moći gledati na HRT 3 s početkom u 19.30

Hoće li u Europi ponovno trijumfirati "Hladni rat"? Ne, nije riječ o novoj eskalaciji blokovske podjele svijeta, nego o naslovu filma koji ove godine ima status jednog od favorita na godišnjoj dodjeli nagrada Europske filmske akademije.

Svečanost dodjele 31. Europske filmske nagrade (EFA) ove se godine održava u Sevilli, u Teatro de la Maestranza. Prva dodjela bila je 1988. u Zapadnom Berlinu, tada još uvijek podijeljenom gradu, dakle, godinu dana prije rušenja Berlinskog zida i stvarnog završetka hladnog rata. To je i glavna poveznica prve i ovogodišnje dodjele nagrada koje su u više od tri desetljeća postojanja doživjele više promjena, ali i učvrstile status jednog od najvažnijih strukovnih priznanja na Starom Kontinentu. Isprva nazvano Felixom, priznanje posljednjih dvadeset godina nosi sadašnji naziv Europska filmska nagrada, a statueta je dizajnirana u liku žene s haljinom posutom zvijezdama. O nagradama odlučuje više od tri i pol tisuće članova Europske filmske akademije koja je pod nazivom Europsko kinematografsko društvo osnovana 1988., a prvi joj je predsjednik bio velikan švedskog, europskog i svjetskog filma Ingmar Bergman (1918.-2007.), čija se stogodišnjica rođenja slavi upravo ove godine. Švedsko-njemački dugometražni dokumentarni film o njemu "Bergman - jedna godina, jedan život" (r. Jane Magnusson), jedan je od favorita u svojoj kategoriji na ovogodišnjoj dodjeli.

Dvadeset i tri kategorije
Nagrade se dodjeljuju u 23 kategorije pri čemu se već znaju dobitnici nagrada u osam tehničkih kategorija. To su filmovi "Utoya - 22. srpnja" za najbolji snimateljski rad, "Hladni rat" za najbolju montažu, "Ljeto" za najbolju scenografiju, "3 dana u Quiberonu" za najbolju glazbu, "Kapetan" za najbolje oblikovanje zvuka, "Granica" za najbolje vizualne efekte te "Dogman" za najbolju kostimografiju i najbolju šminku, masku i frizuru.

Dobitnike u sljedećih deset natjecateljskih kategorija doznat ćemo tijekom svečanosti dodjele. To su kategorije europskog filma, odnosno najboljega dugometražnog igranog filma, što je i središnja kategorija dodjele, zatim najbolje europske režije, europskog scenarija, europske glumice, europskog glumca, europske komedije, europskoga dugometražnog dokumentarnog filma, europskoga dugometražnog animiranog filma, europskoga kratkometražnog filma (svih rodova) te europskog otkrića.

U kategoriji europskog filma nominirano je pet naslova: poljska romantična drama "Hladni rat" (r. Pawel Pawlikovski) s ukupno pet nominacija na samoj dodjeli, talijanska kriminalistička drama "Dogman" (r. Matteo Garrone), švedski fantastični triler "Granica" (r. Ali Abbasi), i talijanska drama "Sretni Lazzaro" (r. Alice Rohrwacher), svaki s ukupno četiri nominacije te s ukupno tri nominacije belgijska drama "Djevojka" (r. Lukas Dhont). Redatelji svih naslova nominiranih za europski film, osim filma "Djevojka", predloženi su i za najbolju režiju, a peti je u njihovu društvu redatelj izraelske obiteljske drame "Foxtrot". Među šest glumica predloženih za nagradu najviše se izgleda daje Joanni Kulig (Hladni rat) i Marie Bäumer (3 dana u Quiberonu), dok su među glumcima favoriti Marcello Fonte (Dogman) i Victor Polster (Djevojka).

Nagrada za životno djelo
Što se tiče ostalih kategorija, grčko-francuski sineast Costa Gavras dobitnik je nagrade za životno djelo, grčki producenti Konstantinos Kontovrakis i Giorgos Karnavas dobili su Euroimagesovo priznanje za najbolji koproducentski rad, a francuski film "Wallay" nagradu mlade europske publike (12-14 godina). Europska filmska nagrada bit će uručena još i za najbolji doprinos europskih kinematografija svjetskom filmu te za najbolji film prema odluci kinogledatelja. U radu Europske filmske akademije sudjeluje i 35 članova iz Hrvatske, a ove je godine u kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma prije postupka nominiranja selektiran hrvatski film "Srbenka" u režiji Nebojše Slijepčevića.

Svečanost dodjele 31. Europske filmske nagrade održava se u raskošnom zdanju sevillske opere Teatro de la Maestranza podignutom 1991. uoči Svjetske izložbe 1992., u ovom središtu španjolske pokrajine Andaluzije. Uz nagrađene i nominirane te najpoznatija imena europskih kinematografija, svečanosti će biti nazočno ukupno 1800 posjetitelja. Od 1996. predsjednik je Europske filmske akademije njemački redatelj Wim Wenders (Nebo nad Berlinom).

Urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić, a redateljica Sanja Aničić. Komentatori u studiju HRT-a bit će Nenad Korkut i Boško Picula, dok će za simultani prijevod biti zaduženi Nataša Mance i Lovro Škopljanac. (N.K.)
Možda ste propustili...

DOBRI PREDZNACI - EKRANIZACIJA KULTNOG ROMANA TERRYJA PRATCHETTA I NEILA GAIMANA

Apokalipsa nikada nije bila ovako šarmantno i dirljivo zabavna

BIJELA ROBINJA - KOLUMBIJSKA TELENOVELA NA PROGRAMU HRVATSKE TELEVIZIJE

Priča o markizi Victoriji koja želi istjerati pravdu i osloboditi svoju obitelj od ropstva