Sport
MARIO METER:

Igram najbolji nogomet u karijeri, premda sam zagazio u tridesete
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Stoper BSK-a prema nekim procjenama svrstan je u idealnu jedanaestoricu jesenskog dijela prvenstva Druge hrvatske lige

Najstariji i najbolji! Marija Metera ocjene izvjestitelja s utakmica svrstale su na stopersku poziciju u idealnoj momčadi jesenskog dijela drugoligaškog državnog natjecanja. Taj 32-godišnji nogometaš bjelobrdskog BSK-a prvi dio premijerne polusezone toga novaka u konkurenciji odigrao je na visokoj razini i zaslužio mjesto u uglednom društvu. Upotrebljiv na svim pozicijama u momčadi, nogometaš koji je ponikao u NK Osijek, odakle nakon odrađenog staža u mlađim uzrastima, nije stigao novi poziv, premda se njegovo ime permanentno spominjalo među kvalitetom iz istočne Hrvatske.

Kasnije sazrio
Budući da je prevalio tridesetu ni ne očekuje više sličan poziv, iako, kako kaže, sada proživljava najbolje nogometne dane:

- Iako se čini da sam zenit prošao, ipak držim da danas igram najbolji, odnosno najzreliji nogomet u životu, tako da su izvjestitelji s utakmica mogli to ocjenama samo konstatirati - započeo je Meter, otkrivši kako mu je svestranost bila prednost, ali i s druge strane nedostatak.

- Kasnije sam sazrijevao od generacije iz koje su neki stoga otišli ispred mene, ali nakon toga sam imao brojne zapažene sezone, a sudbina je odredila da ne dosegnem Prvu ligu. Moguće da je moja svestranost bila otežavajuća okolnost, jer da sam se specijalizirao za određenu poziciju vjerujem da bih načinio profesionalnu karijeru. Ovako su me treneri gurali tamo gdje je "škripalo", i ja sam to korektno odrađivao, pa se nije znalo koja mi je prirodna pozicija. Na stoperskoj sam se konačno pronašao i kamo sreće da su me u juniorskim danima vidjeli na njoj, jer bih tada bio sigurno konkurentniji - pričao je stasiti Mario, odličan u skoku, tjelesno moćan i tehnički prilično potkovan, pa je stoga i jedan od boljih malonogometaša. Tako će sigurno biti i ove zime.

Ne sumnja u ostanak
Kako permanentno održava kondiciju i izvan treninga, nije slučajno, kao najstariji, iskočio među Bjelobrđanima koji vode bitku za ostanak u Drugoj ligi. Znatno jačoj i zahtjevnijoj nego one iz koje je BSK došao nakon godina provedenih pri vrhu trećeligaškog redoslijeda. Teškom mukom dosegnuti status ne bi se željelo odmah izgubiti, pa stoga tijekom zimske pauze neće biti mira.

- Drugoligaško je natjecanje, ispostavilo se, znatno iznad svih naših očekivanja za koje je primarno nedostajalo iskustva igračkom kadru koji kvalitetom ne zaostaje za velikom većinom ostalih momčadi. Nijanse su odlučivale od izvrsnog do zadovoljavajućega. Treba reći da smo osvojili manje bodova nego što smo ostavljali dojam, a i sreća nas je često zaobilazila, jer smo primili dosta odlučujućih pogodaka u zadnjim trenucima susreta. Unatoč tome na mjestu smo koje osigurava zadržavanje statusa, ali imamo još 13 utakmica koje će sigurno biti teške. Teže, vjerojatno, nego u prvom dijelu sezone u kojem smo upoznali protivnike, kao i oni nas te osjećam da imaju određeni respekt prema nama. Iskusniji za drugoligašku polusezonu te uz kvalitetno odrađene zimske pripreme i nekoliko pojačanja, vjerujem da je ostanak prilično realna opcija, a ovisit će isključivo o nama i našem učinku za što je samopouzdanje podignuto.

Meter će se sigurno odazvati i na početak zimskih priprema.

- Ne očekuje se da će itko napusti klub, pa ću se tako i ja odazvati na početak priprema, iako je bilo nekih zanimljivih upita. Data riječ predsjedniku Jovi Vukoviću vrednija je od bilo kakvog ugovora. Upravo na tom povjerenju rasla je bjelobrdska priča te stoga uspon tako male sredine nije slučajan - zaključio je Meter ne razmišljajući još o završetku karijere iako se za to priprema usporedo ishodeći visoko obrazovanje.

Dražen Lekšan
OD OSIJEKA DO BIJELOG BRDA
Meterova seniorska karijera traje već 14 godina. Nogomet je počeo igrati u NK Osijek gdje je u šest godina prošao sve kategorije mladeži. No nije imao strpljenja čekati prigodu. Slijedile su sezone u drugoligašima Metalcu iz Osijeka, Vukovaru 1991 i Imotskom, da bi po povratku iz Imotskog pristupio tadašnjem trećeligašu BSK-u, u kojem je godinama bio stožerni igrač te naposljetku prilično pomogao u dosezanju aktualnog natjecateljskog statusa. Uz to, paralelno je kvalitetan igrač malog nogometa. Bio je i član prvoligaša Osijek Kelmea.
Mario Meter

branič BSK-a

Moguće da je moja svestranost bila otežavajuća okolnost, jer da sam se specijalizirao za određenu poziciju vjerujem da bi načinio profesionalnu karijeru
Za Metera i sada postoji interes, no on će se sigurno odazvati na početak priprema u BSK-u
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike