Novosti
DEKLARACIJA U SABORU

Bačić: Položaj Hrvata u BiH za nas je jedno od strateških pitanja
Objavljeno 12. prosinca, 2018.

Saborska oporba ocijenila je kako Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu, koju je predložio saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske, ne nudi rješenja, da se njome miješa u unutarnju politiku BiH te da nije dovoljno konkretna.

Božo Petrov (Most) žali što Deklaracija nije donesena prije, ali i što tekst Deklaracije nije konkretniji. Najavio je amandmane o kojima će ovisiti hoće li je Klub Mosta podržati. Istaknuo je kako je krajnje vrijeme da Hrvatska preuzme odgovornost za ono na što nas obvezuje Ustav. "Ako mi nećemo stati u zaštitu temeljnih građanskih, ljudskih i političkih prava i sloboda Hrvata u BiH, od koga očekujemo da to učini", upitao je Petrov, koji je predloženu deklaraciju nazvao "toplom notom podrške" i "načelnom podrškom".

Most je uložio amandmane koji se odnose na međunarodno djelovanje za zaštitu Hrvata u BiH, na dopisno i elektroničko glasovanje, na pravnu pomoć pripadnicima HVO-a te na Hrvate, studente iz BiH i njihova prava.

Kritičan prema Deklaraciji bio je i Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), koji smatra da je minimum minimuma za rješavanje drugorazrednog položaja hrvatskog naroda u BiH korjenita reforma izbornog zakonodavstva i otklanjanje svih ograničenja koja krše načelo jednakopravnosti i legitimnog hrvatskog političkog predstavljanja. Željka Komšića nazvao je pak "titoističkim mahalskim, uličnim demagogom, prodavačem magle te uzurpatorom i rušiteljem BiH".

Vesna Pusić (Klub GLAS-a i HSU-a) tvrdi da tekst Deklaracije ne govori o položaju Hrvata u BiH te da ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Bosanskoj Posavini, Srednjoj Bosni, čak ni u Hercegovini, nego da govori samo o HDZ-u BiH i posredno o HDZ-u u Hrvatskoj. "Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH i kao takva, zahtijevajući promjene Ustava, izbornog zakona, promjene regulative i zadužujući hrvatske dužnosnike da na tome rade i to provode, direktno je miješanje u unutrašnje stvari BiH", kazala je Pusić, naglasivši kako je prva zadaća Sabora interes građana Republike Hrvatske.

Sjepan Čuraj (HNS) smatra da Deklaracija može biti početak rješavanja problema Hrvata u BiH, ali ne može biti i kraj. Davor Vlaović (HSS) suglasan je da treba pomoći Hrvatima u BiH, ali ne samo prigodničarski, nego konkretnim mjerama.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u izjavi novinarima u srijedu u Hrvatskom saboru istaknuo je kako u "HDZ-u misle da je položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških, nacionalnih pitanja Republike Hrvatske". Bačić je izrazio žaljenje što se u Saboru prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini ne postiže konsenzus. Na novinarsku konstataciju da, uz dio oporbe, i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kaže kako je Deklaracija "kamilica" i da ne može ništa bitno promijeniti u odnosu hrvatske politike prema BiH, Bačić je odgovorio da je "Brkić sudjelovao u izradi Deklaracije i finaliziranju teksta". H
“NAVODNA BRIGA”
Davor Bernardić (SDP) kazao je kako je hrvatski član Predsjedništva izabran prema odredbama istog zakona prema kojima je prije biran Dragan Čović te kako se ne sjeća da je tada netko prosvjedovao. “Zabrinjava što se briga za Hrvate u BiH svodi na brigu za interese jedne stranke, HDZ-a. Hrvati u BiH i HDZ nisu isto, HDZ BiH nije jedina politička opcija koja artikulira glas Hrvata u BiH”, naglasio je Bernardić, prozvavši vladajuće da se skrivaju iza navodne brige a da im je zapravo jedini cilj glasovi Hrvata u BiH. Joško Klisović (SDP) najavio je amandmane o kojima će ovisiti glasovanje SDP-a. Drži da predložena deklaracija nije način na koji će se popraviti položaj Hrvata u BiH te da neće privući pozornost međunarodne zajednice na problem ravnopravnosti Hrvata u BiH.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana