Novosti
STATE DEPARTMENT IH INFORMIRAO O IZRAELSKOJ PRODAJI

Američki Kongres u roku od 15 dana odlučuje o zrakoplovima za Hrvatsku
Objavljeno 13. prosinca, 2018.

Američki State Department 11. prosinca formalno je obavijestio Kongres o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Republici Hrvatskoj, a to tijelo sad ima 15 dana da se o tome izjasni, što je uobičajena zakonska praksa u američkoj prodaji oružja, doznaje se iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Iako određene detalje u tome još treba riješiti, State Department se nada da će suradnja svih uključenih strana dovesti do uspješnog rješenja problema.

Podsjetimo, američki portal Axios prošlog je tjedna objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak. Riječ je o zrakoplovima starima tridesetak godina koji su proizvedeni u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku tijekom deset godina stajali ukupno 2,9 milijardi kuna. SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima preko sustava Inozemne prodaje oružja (FMS), u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje (kao u ovom slučaju), regulirane preko takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT), objavilo je američko veleposlanstvo. Naglasilo je i da, "iako američka vlada inače ne komentira nabavu saveznika, općenito može reći da SAD snažno podupire modernizaciju vojske Hrvatske, saveznice iz NATO-a, što uključuje kupnju borbenih zrakoplova F-16 od Izraela". Prema njihovim riječima, SAD je proteklih desetljeća odobrio tisuće TPT-a, od prodaje municije do kompleksnih obrambenih sustava. Spomenute se prodaje provode transparentno, s ciljem američkih vanjskopolitičkih interesa, zaštite integriteta oružanog sustava i osjetljivih obrambenih tehnologija, kazalo je veleposlanstvo. U slučaju prekoračenja određenih iznosa TPT zahtijeva dodatnu provjeru Kongresa, odnosno formalnu obavijest odboru za vanjske poslove Senata i odbora za inozemna pitanja Predstavničkog doma, stoji na stranicama State Departmenta.

Sjedinjene Američke Države obično pri odobravanju TPT-a traže od svih partnera da se oružje američkog podrijetla vrati u originalno stanje ili uklone dijelovi specifični za državu prije prodaje, često surađujući sa zemljom koja ih je originalno kupila kako bi osigurala da je oružje nadograđeno na primjeren način. TPT stavlja odgovornost na državu koja prodaje američki sustav da poštuje te obaveze i upozna kupca s tim uvjetima. Osim toga, ističu, SAD često surađuje s državom koja je izvorni kupac kako bi se osiguralo da su vojnu opremu prije daljnje prodaje prikladno pripremile ovlaštene osobe.
I.Bošnjak/H


Igor Bošnjak
IZRAEL SE OBVEZAO DA ĆE ISHODITI ODOBRENJE
Treba podsjetiti i kako je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst prošlog tjedna izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, istaknuvši kako se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo. Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen “da sada imamo ovaj zastoj”. Također, objasnio je Robert Kohorst, pitanje je tko će platiti prenamjenu, jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao, zato što su “oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”. Hrvatsko Ministarstvo obrane istog je dana objavilo kako se Izrael pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje američke vlade za isporuku zrakoplova i da je to isključivo njihova odgovornost, dodavši kako je SAD dokumentom dao pristanak Izraelu da Republici Hrvatskoj može nuditi svoje višenamjenske borbene zrakoplove.
Možda ste propustili...