Regija
SOCIJALNA SAMOPOSLUGA POTIČE SUGRAĐANE NA DONIRANJE

U gradu Našicama pokrenuta humanitarna akcija “Adventski kalendar za našičku socku”
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
NAŠICE

Našička socijalna samoposluga započela je još jednu humanitarnu akciju namijenjenu socijalno ugroženim korisnicima s područja Našica. Ovogodišnja ideja blagdanskog darivanja kroz donaciju u obliku je obrnutog adventskog kalendara. Želja je inicijatora da građani u ovo predbožićno vrijeme umjesto otvaranja kućica čokoladnog adventskog kalendara stvaraju vlastiti kalendar namijenjen socijalno ugroženim građanima. Cilj je akcije pomoći drugima, ističe Robert Kresić, predsjednik udruge “Dar dobrote”, koja vodi socijalnu samoposlugu.

– Ovakvim načinom građani odvajaju od sebe i daju drugima, što i je pravi smisao adventa i Božića, pomaganje drugima, a ne namirivanje sebe - kaže Kresić.

On to opisuje još i kao obrnuti konzumerizam namijenjen u svrhu darivanja. Volonteri samoposluge pozivaju sve ljude dobre volje da cijelo adventsko vrijeme, svaki dan, izdvoje jedan proizvod prema vlastitom nahođenju, a koji smatraju da je nužan za prehranu ili higijenu. I do sada je udruga Dar dobrote organizirala skupljanje donacija u ovo blagdansko vrijeme, i održavanjem duhovnog koncerta, no ove se godine odlučila na drukčiji pristup. Cilj je ove blagdanske akcije, ističe Kresić, izričito prikupljanje konkretnih namirnica jer im je to iz mjeseca u mjesec sve teže. Iako se namirnice skupljaju do Badnjaka, one neće biti podijeljene u sklopu božićnih donacija korisnicima, nego će se prenijeti u sljedeću godinu, jer zabrinuti Robert ističe: - Svake se godine korisnicima za prosinac povećavaju bodovi, no nama je uvijek bio izazovan početak godine kad nastupi postblagdanska depresija. Tada donacija ima vrlo malo jer se ljudi istroše na darove. Prikupljeni darovi poslužit će da prebrodimo to teško doba godine. Volonteri su u pet godina postojanja provodili akcije u siječnju, pa potaknuti iskustvom slabih donacija usmjerili su se na ovaj način donacije. Svoje popunjene adventske kalendare namijenjene socijalno ugroženima, građani mogu donijeti na sam Badnjak od 15 do 17 sati u socijalnu samoposlugu u Našicama na adresi Braće Radić 22. Volonteri će taj dan dočekati darežljive pojedince s prigodnim blagdanskim kolačićima i čajem, te ih ujedno upoznati s radom udruge. Predstavit će im način vođenja evidencije donacija i korisnika, dodjeljivanje bodova, upis novih korisnika, ali i kako organizirati akcije. Nadaju se, prema riječima predsjednika, da će među građanima biti i pokoji budući volonter, jer će upravo ovim otvorenim vratima socijalne samoposluge na svoj način proslaviti nedavni Svjetski dan volontera. Kako je ova ideja osmišljena u kratkom roku, sljedeće je godine planiraju nadograditi.

Tako će uvesti poticajne poruke, tijekom adventa, kojima će se građane dodatno usmjeriti na koje proizvode obratiti pozornost, odnosno dati im prijedlog za kupnju prema potrebama i stanju na policama. I.Ćosić
Možda ste propustili...

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike