Regija
KONFERENCIJA

Cilj ovog projekta je umrežavanje svih dionika zaštite od poplava u slijevu
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
VUKOVAR

Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizirala je u Vukovaru stručnu konferenciju o temi "Dobre prakse, inovacije i razvoj sustava u obrani od poplava".

Konferencija je održana u okviru DAREnet projekta, koji je započeo u rujnu prošle godine, s planiranim trajanjem do kolovoza 2022. godine, i provodi se u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Horizon 2020.

Zamjenik zapovjednika Civilne zaštite RH Mladen Boričević rekao je kako je cilj projekta umrežavanje svih dionika sustava zaštite od poplava na području dunavskog slijeva.

- Projekt je vrijedani oko 3,5 milijuna eura, s tim da Hrvatska sudjeluje s oko 90.000 eura. Izgradit će se sustav umrežavanja svih dionika na dunavskom slijevu radi uspostave bolje preventive, dobivanja informacija o porastu vodostaja i svega potrebnog za obranu od poplava svake od država na njezinu dijelu slijeva - pojasnio je Boričević i dodao kako Hrvatska na nacionalnoj razini od 2010. godine ima dosta problema s vodom. Prema njegovim riječima, za to su krivi ekstremni vremenski uvjeti, a umrežavanjem će brže kolati informacije kako bi zemlje koje su u nižem slijevu Dunava na vrijeme dobile podatke o količini protoka vode.

- Dobivat ćemo podatke i o pritocima Dunava kako bismo mogli podignuti potrebne snage na terenu. Nanosom rijeka podiže se razina vode, pa kada u kratkom vremenu u ekstremnim uvjetima padne velika količina vode, vodotoci to ne mogu prihvatiti - rekao je i naglasio kako u Hrvatskoj možemo prevenirati i spašavati od poplava, što se pokazalo prošle godine na više lokacija.

Postoji državni plan obrane od poplava i Hrvatske vode su glavni nositelj obrane, dok DUZS koordinira ostale snage koje su u sustavu zaštite obrane od poplava.
Na konferenciji je naglašeno kako su realizirani brojni projekti i radi se na izgradnji novih brana. D. Korpoš
Sustav puno bolje funkcionira
Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić podsjetio je kako su 2015. godine poplave na istoku Hrvatske ostavile velike posljedice. “Iz toga smo puno naučili, a ova je županija među prvima pokrenula i realizirala određene projekte, osnažila svoje snage i pokazala svima u Hrvatskoj da se to može. Teško je reći što budućnost nosi, no bitno je da je organizacija funkcioniranja na visokoj razini, svatko zna što radi te imamo odličnu koordinaciju”, poručio je Kelić. Naglasio je kako je u međuvremenu sve dignuto na višu razinu, stiglo je puno tehnike i opreme, značajan broj ljudi je obučen.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike