Regija
GEOPRIČE UNESCO GEOPARKA

Potpisan ugovor o gradnji Geoinfo
-centra vrijedan 19 milijuna kuna
Objavljeno 12. prosinca, 2018.

VOĆIN

Nakon što su Osijek-Koteks i Gravia Osijek asfaltirali cestu od Slatinskog Drenovca do Jankovca, vrijednu 19.312.466 kuna, u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparka, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk Alen Jurenac potpisao je s tvrtkom Presoflex Gradnja iz Požege ugovor o izgradnji Geoinfo-centra u Voćinu, adaptaciji dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj i dogradnji vidikovaca.

Izgradnja Geoinfo-centra u Voćinu vrijedna je 18.773.193 kune, adaptacija dvorana u Kući Panonskog mora stoji 1.492.578 kuna, a gradnja ili dogradnja ukupno šest vidikovaca vrijedna je 696.803 kune.
– Nakon niza godina uspjeli smo dovesti projekt izgradnje Geoinfo-centra i adaptacije Kuće Panonskog mora do faze realizacije, a potpisivanjem ugovora za nekoliko dana očekujemo početak radova. Gradnjom tih objekata unaprijedit će se turistička infrastruktura - uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno-povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva Parka, čime će se ujedno poboljšati turistički potencijal ovog dijela kontinentalne Hrvatske u svrhu ostvarenja pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo - istaknuo je Jurenac.

Prema njegovim riječima, Geoinfo-centar bit će jedinstveni multimedijski centar na ovom području, koji će, uz statični muzejski postav i interpretaciju biološke, geološke i kulturne baštine, imati i inovativni način interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Centar će sadržavati edukativno-prezentacijski postav, odgovarajuće urede za rad zaposlenika, suvenirnicu, prostor za odmor posjetitelja nakon obilaska parka i cafe-bar s terasom s pogledom na voćinski srednjovjekovni grad. Netopovršina centra bit će 843 četvorna metra, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostorije, a 70 posto na izložbeno-prezentacijski dio.

U Kući Panonskog mora u Velikoj bit će uređene dvorane u već postojećem objektu u vlasništvu Parka prirode Papuk, a bit će uređene i opremljene vanjske učionice i igraonice. Multimedijska tehnologija omogućit će posjetiteljima tog objekta uvid u Panonsko more od prije 16 milijuna godina.
Nositelj projekta Geopriče UNESCO geoparka je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., prijavljen na poziv Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Studiju izvodivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a, prema riječima ravnatelja Alena Jurenca, veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric. P.Žarković

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana