Regija
GEOPRIČE UNESCO GEOPARKA

Potpisan ugovor o gradnji Geoinfo
-centra vrijedan 19 milijuna kuna
Objavljeno 12. prosinca, 2018.

VOĆIN

Nakon što su Osijek-Koteks i Gravia Osijek asfaltirali cestu od Slatinskog Drenovca do Jankovca, vrijednu 19.312.466 kuna, u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparka, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk Alen Jurenac potpisao je s tvrtkom Presoflex Gradnja iz Požege ugovor o izgradnji Geoinfo-centra u Voćinu, adaptaciji dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj i dogradnji vidikovaca.

Izgradnja Geoinfo-centra u Voćinu vrijedna je 18.773.193 kune, adaptacija dvorana u Kući Panonskog mora stoji 1.492.578 kuna, a gradnja ili dogradnja ukupno šest vidikovaca vrijedna je 696.803 kune.
– Nakon niza godina uspjeli smo dovesti projekt izgradnje Geoinfo-centra i adaptacije Kuće Panonskog mora do faze realizacije, a potpisivanjem ugovora za nekoliko dana očekujemo početak radova. Gradnjom tih objekata unaprijedit će se turistička infrastruktura - uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno-povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva Parka, čime će se ujedno poboljšati turistički potencijal ovog dijela kontinentalne Hrvatske u svrhu ostvarenja pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo - istaknuo je Jurenac.

Prema njegovim riječima, Geoinfo-centar bit će jedinstveni multimedijski centar na ovom području, koji će, uz statični muzejski postav i interpretaciju biološke, geološke i kulturne baštine, imati i inovativni način interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Centar će sadržavati edukativno-prezentacijski postav, odgovarajuće urede za rad zaposlenika, suvenirnicu, prostor za odmor posjetitelja nakon obilaska parka i cafe-bar s terasom s pogledom na voćinski srednjovjekovni grad. Netopovršina centra bit će 843 četvorna metra, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostorije, a 70 posto na izložbeno-prezentacijski dio.

U Kući Panonskog mora u Velikoj bit će uređene dvorane u već postojećem objektu u vlasništvu Parka prirode Papuk, a bit će uređene i opremljene vanjske učionice i igraonice. Multimedijska tehnologija omogućit će posjetiteljima tog objekta uvid u Panonsko more od prije 16 milijuna godina.
Nositelj projekta Geopriče UNESCO geoparka je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., prijavljen na poziv Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Studiju izvodivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a, prema riječima ravnatelja Alena Jurenca, veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric. P.Žarković

Možda ste propustili...

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA VINKOVCI

Nema posjeta pacijentima zbog gripe

VALPOVČANI ČEKAJU DESETLJEĆIMA, ČEKAT ĆE JOŠ

Most na Metlincima bez financijera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana