Mozaik
SANJA MIJAC GASTROBLOGERICA IZ VIROVITICE

Moja knjiga "Iz života domaćice" miriše na bakino dvorište
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Bila je gošća u "Nedjeljom u 2", a nakon Zagreba svoju knjigu u subotu dolazi predstaviti u Virovitici

Sanja Mijac iz Virovitice najpopularnija je gastroblogerica u Hrvatskoj. Iza sebe ima sjajnu godinu. Nakon niza nagrada, među kojima i izbor za najblogericu nekoliko hrvatskih časopisa, krunu na ovu godinu stavila je objavom svoje prve samostalne knjige pod nazivom ‘‘Iz života domaćice‘‘.

Kako je poznato, Sanja je do sada već izdala dvije knjige, ali kako sama kaže riječ je bila više o suvenirima koje je izrađivala u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom. Dakako, tu su knjige naslova ‘‘Gastro putovanje Virovitičko-podravskom županijom‘‘ i suradnja s poznatom hrvatskom slastičarkom iz Slatine, Sandrom Jadek na knjizi ‘‘‘Slatko putovanje Virovitičko-podravskom županijom‘‘. Svoju prvu samostalnu knjiga ova sjajna gastroblogerica predstavila je u Zagrebu, a u subotu, 15. prosinca očekuje ju i promocija u njezinoj Virovitici. U međuvremenu bila je prva food blogerica u Hrvatskoj kao gošća HRT-ove emisije ‘‘Nedjeljom u 2‘‘ gdje je predstavljen njezin život i današnja profesija kao žene koja je završila studij i radila kao producentica na televiziji. Kada je shvatila da ne zna kuhati, odlučila je voditi svoj digitalni dnevnik škole kuhanja i tako je počela jedinstvena priča o blogu, a sve ostalo je sada već povijest. Sanja je uistinu osebujna mlada žena, majka, a danas vrhunska domaćica i kuharica. Godinu 2018. definitivno će dugo pamtiti, a kada sve zbrojimo, iako je već napravila jako puno, iako je vrlo mlada, ovo je tek početak jedne zanimljive i vrhunske karijere. Kao i uvijek s osmijehom i potpuno otvorena za razgovor, Sanja Mijac podijelila je s nama svoje dojmove o svemu što je obilježilo njezinu godinu koja je na izmaku.

Napravit ćemo prvo presjek godine. Zabilježili ste brojne uspjehe, a bilo je i noviteta u 2018., zar ne?

- Bila je ovo za mene jedna uspješna godina u kojoj sam puno toga naučila, uvidjela i postigla te prije svega sazrela. Od otvaranja vlastitog obrta i pokretanja posla, osvojenih nagrada, sudjelovanja na raznim projektima, aktivnog bloganja do izdavanja vlastite kuharice na 320 stranica. Sve u jednoj godini, zvuči puno, ali ja sam presretna.

Kruna 2018. je objava nove, prve samostalne knjige ‘‘Iz života domaćice‘‘. Reci nam nešto o knjizi, što sadrži, kako je nastajala i kako se osjećaš sada, nakon objave?

- Kuharica je nastajala posljednjih osam mjeseci, u njoj se nalaze stari recepti s bloga koji su dobili novo ruho, ali i puno novih neispričanih priča i recepata. Oduvijek sam sanjala o kuharici koja će u sebi kriti domaća jednostavna jela i deserte, kuharici koja će ljudima poslužiti kao inspiracija, ali i kao mjesto iz kojeg će izvući dobar i provjeren recept za sve prilike. Unutar tvrdih korica krije se 320 stranica, a citirala bih kolegicu Mateju, koja je kuharicu opisala ovako: kuharica miriše na bakino dvorište, na sva ona ljetna popodneva tijekom kojih se kuhao paradajz, na kuhače za miješanje pekmeza, na rane kruške, orase, bundeve, a predivne fotografije prirode, bakinih lonaca, domaćih kolača i zimnice baš mame suze na oči! Doista je to kruna ove za mene odlične 2018. i nadam se da će se knjiga svidjeti svima.

U subotu slijedi promocija knjige u tvojoj Virovitici na Adventu, iako te doma jako dobro poznaju i cijene, ipak je osjećaj poseban?

- Veselim se subotnjem druženju uz kavu i palačinke, bit će to jedno opušteno subotnje prijepodne, gdje će sugrađani moći doći vidjeti knjigu, prelistati ju i ako žele kupiti ju po promotivnoj cijeni od 200 kuna. Inače, nadalje će knjiga biti dostupna i na mom blogu www.domacica.com.hr po cijeni od 249 kn s uključenom dostavom za cijelu Hrvatsku. Drago mi je da ću se moći predstaviti pred svojim sugrađanima, zapravo jedva čekam.

Nedavno si gostovala i u HRT-ovoj emisiji ‘‘Nedjeljom u 2‘‘ uz hrvatske YouTubere. Kako je bilo?

- Da, moram priznati da je to iskustvo koje se dogodi jednom u životu. Nisam možda svjesna svojih uspjeha, ali svakako je odlično iskustvo biti dijelom jedne takve emisije i ostaviti mali trag na televizijskim ekranima. Definitivno će mi to ostati u pamćenju.

Kakvi su ti planovi za 2019. godinu?

- Nemam velike planove. Trenutno se želim posvetiti malo više obitelji jer je ova godina bila turbulentna. Planiram uživati s njima i vidjeti što život nosi.
Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike