Dome slatki dome
USKLAĐIVANJE BOJA S JELIMA

Kako božićnu večeru učiniti još intimnijom?
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Međusobna povezanost boja hrane i posuđa jednostavan je način da se poboljša i percepcija okusa, crvena savršeno ide uz deserte

Tork je brend tvrtke Essity, vodeće globalne tvrtke higijenskih proizvoda koja je u suradnji s kuharom i stilisticom hrane razvila inspirativno istraživanje o tome kako uskladiti boje s jelima koje poslužujete…

Boje mogu imati važan utjecaj ne samo na ugođaj gosta u restoranu nego utječu i na osjetilo okusa i mirisa. Kako bi voditeljima restorana otkrili jednostavne načine za poboljšanje iskustva gosta prilikom blagovanja, Tork i stručnjakinja za stiliziranje hrane Linda Lundgren, sastavili su inspirativnu brošuru o usklađivanju hrane i ubrusa.

„Kako napraviti slađi i ukusniji mousse od jagode? Odgovor nije više jagoda i šećera. Umjesto toga pokušajte poslužiti jelo s koraljnocrvenim ubrusom. Boja zapravo povećava slatkoću i smanjuje gorčinu, čineći deserte savršenima“, kaže Linda Lundgren, profesionalna stilistica za hranu i kuharica.

Tork i Linda Lundgren, sastavili su inspirativnu brošuru koja pokazuje kako upotpuniti svako jelo bojom ubrusa. Akvamarin plava čini jela manje slanima te naglašava okus jaja, indijske ili druge hrane u kontrastnoj žutoj boji. Koraljnocrvena smanjuje gorčinu i čini jela slađim. Crvena i ružičasta savršeno se uklapaju uz deserte, posebno kako bismo istaknuli jagode ili druge crvene ukrase.

Oker žuta naglašava trpkoću okusa i kisele arome, dobro pristaje uz ribu i morske plodove, dobro se uklapa s jelima u zelenoj boji poput salata ili klica.

Antracit siva daje jelima i prostorima svjetlije boje luksuzni efekt, te ističe bogatstvo okusa jela mediteranske kuhinje.

„Svatko ima priliku osloboditi svoju kreativnost ne samo kada prezentira jelo na tanjuru nego i pri postavljanju stola kako bi dopunio svaki pojedinačni obrok“, kaže Anikó Rédey, marketing-menadžer za poticanje kupaca Torka. „Željeli smo inspirirati sve obitelji i voditelje restorana jednostavnim načinima da se kreirani tanjur doista istakne jer je to najvažnije za cjelokupno iskustvo gosta.“J.Kn.
Autorica nekoliko knjiga
Linda Lundgren je švedska stilistica za hranu i kuharica. Kombinirajući stručnost u okusu i stilu savjetuje klijente, uključujući prestižne švedske restorane Nook i Agrikultur, kao i brojne međunarodne tvrtke u prehrambenoj industriji. Linda Lundgren redoviti je suradnik gastronomskih i lifestyle časopisa te je napisala nekoliko knjiga o hrani.Međusobna povezanost boja hrane i posuđa jednostavan je način da se poboljša i percepcija okusa. Na primjer, ubrusi su često odabrani kako bi se podudarali s cjelokupnim unutarnjim prostorom, a ne s jelima uz koja se poslužuju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRVENI DECKING SISTEMI

Podne obloge za vrtove i terase

2

VRT MAŠTOVITE KOMBINACIJE

Kamen za oblikovanje staza ili kamenjara

3

KINOLOŠKO DRUŠTVO

U sklopu ispita prošetali po centru Čepina