Sport
PRVA ŽNL OSJEČKO-BARANJSKA

Mladosti iz Đakovačke Satnice pripala jesenska titula prvaka bez poraza
Objavljeno 12. prosinca, 2018.

Nakon 15 jesenskih kola na vrhu će zimovati Mladost iz Satnice Đakovačke, kao jedina ekipa bez poraza u konkurenciji u kojoj nije uspjela pobijediti šest svojih protivnika. Tim je učinkom ispred neposredne pratnje stekla pet bodova prednosti te o zasluženosti uspjeha toga kluba iz Đakovštine nema spora.

Vrh u Đakovštini
U tome kontekstu treba reći da su i pratitelji jesenskog prvaka iz toga okruženja, budući da oni stanuju u Kuševcu, odnosno Punitovcima, čija je Slavonija i najugodnije iznenađenje natjecanja, jer je u njega došla iz nižeg razreda kroz kvalifikacije, a većim je dijelom jeseni bila najveći konkurent susjedu iz Satnice Đakovačke. U tim sastavima participira dosta nogometaša iz Đakova, pa stoga nije posebice iznenađujuće da trećeligaš iz toga grada permanentno boravi u prizemnim tabličnim sferama. To je, međutim, druga priča, iako će se zbog reorganizacije sustava natjecanja, počevši od toga trećeg državnog razreda, promjene osjetiti na svim ligama ispod. Osječko-baranjski prvoligaški tako je peti razred i bit će u sljedećem ciklusu, ali izvjesno slabije kvalitete nego sadašnji saziv. Osim, naime, prvaka, viši će, četvrtoligaški u okviru predviđene lige Osijek-Vinkovci, konzumirati još tri ili četiri momčadi, ovisno o raspletima u višim ligama gdje prevladavaju klubovi iz Slavonije i Baranje, odnosno iz njenog istočnog dijela. Osječko-vinkovačkom bazenu gravitira čak 11, od ukupno 14, sadašnjih međužupanijskih ligaša od kojih će sigurno dva, vjerojatno tri, a moguće i sva četiri, izboriti budući trećeligaški status. Pretpostavka je da će, ipak, osam ostati ispod crte što znači da će iz sadašnjih (vukovarsko-srijemska i osječko-baranjska) županijskih prvih liga napredovati po četiri prvoplasirana sastava.

Polovina želi iskorak
Osim što je Mladost nešto odmaknula konkurenciji, sljedeći prošlosezonski trend uspona nakon višegodišnjeg prebivanja u nižim sferama, za ostala profitabilna mjesta vlada velika gužva, jer je više od pola lige u objektivnoj prigodi na kraju načiniti taj iskorak. Zaključno s devetim FEŠK-om koji je svega četiri, odnosno tri boda iza četvrtoplasiranog i petoplasiranih, a u optjecaju je još 45. Kako je natjecanje izjednačeno tada su moguće sve opcije, pa da se i netko iza Feričančana serijom probije u dobitnu karavanu, tako da se može očekivati iznimno uzbudljivo proljeće koje će u velikoj mjeri odrediti predstojeće zimske logističke aktivnosti. Moguće je, naime, osnaživanje ili, pak, ekipiranje sastava, kao u slučaju Tomislava koji će stoga postati konkurentniji i relevantniji. U tom je smislu otežavajuća okolnost da će se u zimu moći mijenjati sredina samo uz istupnicu sadašnje tako da prelasci, kao do sada, neće proteći jednostavno. Iako je primarno da postoji obostrana želja za transferima u, inače, kvalitetom sve siromašnijem tržištu. Posljedica je to ukupnog smanjenja igračke baze, ali i nedovoljnog rada škola koje ne izbacuju kadar za seniorski sastav u koji često dođu zbog popunjavanja broja, a ne zbog zasluživanja te pozicije. Proljetna je prigoda za većinu stvarati temelje dugoročnije opstojnosti, jer ispadanja neće biti i svi će ostati na sadašnjoj petoj državnoj razini, premda je u natjecateljskom duhu uvijek pokušati pobijediti protivnika, a za što svi žele biti jači i spremniji.

Svima je ipak ograničavajući čimbenik činjenica da su igrači, praktički, izvorni amateri. Premda uvijek nešto "kapne"...D.Lekšan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike