Novosti
PREMA PODATCIMA ZAVODA ZA STATISTIKU

Godišnje proizvođačke cijene porasle za 1,2 %
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj u studenom su porasle za 1,2 posto u odnosu prema istom lanjskon mjesecu, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku. Prema listopadu ove godine, cijene industrijskih proizvoda pak pale su za 0,8 posto. Pritom su cijene na domaćem tržištu bile niže 0,5, a na inozemnom tržištu 1,0 posto.


Na godišnjoj su razini cijene na domaćem tržištu porasle za 1,6 posto, a na inozemnom tržištu za 0,7 posto. Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u studenome u odnosu prema listopadu više 0,2 posto, a prema prošlogodišnjem studenome niže 0,2 posto. Prema glavnim grupacijama, u studenome su prema mjesecu prije porasle cijene intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, trajnih proizvoda za široku potrošnju te kapitalnih proizvoda, porasle su za po 0,1 posto.
S druge strane, cijene energije pale su za 3,9 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene energije bile više 6,1 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 0,9 posto, kapitalnih proizvoda za 0,4 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju i trajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježile su pad, od 1,2 posto odnosno 0,8 posto. Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene porasle u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i u klimatizaciji, za 0,6 posto, a za po 0,1 posto u rudarstvu i vađenju te opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom i djelatnostima sanacije okoliša. Cijene u prerađivačkoj industriji pale su za 1 posto.H
Možda ste propustili...