Novosti
NOVA GODINA, BOLJE PERSPEKTIVE

Poslodavci optimistični:
Najviše će novih radnih
mjesta biti u Slavoniji
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Najoptimističniji su poslodavci u građevinskom sektoru

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019., pri čemu je netoprognoza zapošljavanja u usporedbi s tromjesečjem koje završava bolja za pet postotnih bodova, pokazuje anketa tvrtke Manpower.


Anketa ManpowerGroup Employment Outlook Survey o prognozama zapošljavanja za to razdoblje, provedena je na uzorku od 620 poslodavaca u Republici Hrvatskoj. Sudionicima je postavljeno pitanje kakve promjene u zaposlenosti, gledano ukupno, očekuju u sljedeća tri mjeseca, do kraja ožujka 2019., u usporedbi s tekućim tromjesečjem. Rezultati pokazuju da bi sljedećeg tromjesečja broj novih radnih mjesta u našoj zemlji trebao rasti u sedam od osam analiziranih industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije.


U usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2018., prognoze su bolje u šest sektora i sve četiri regije. Najoptimističniji su poslodavci u građevinskom sektoru - njihove netoprognoze zapošljavanja bolje su za deset postotnih bodova u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu najmanje su optimistični, zapravo jedini su oni prijavili negativnu prognozu zapošljavanja (-4 posto), iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. No valja uzeti u obzir da prvo tromjesečje nije sezona za većinu ugostitelja i turističkih tvrtki.


Poslodavci u sve četiri hrvatske regije očekuju porast broja zaposlenih u tromjesečju koje slijedi. Kada se gledaju hrvatske zemljopisne regije, najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u istočnoj Hrvatskoj, gdje su poslodavci iskazali optimistične, najbolje prognoze zapošljavanja, od +21 posto. To je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018. Poslodavci u središnjoj Hrvatskoj sličnog su raspoloženja, s prognozom zapošljavanja od +19 posto. Poslodavci u zapadnoj i južnoj Hrvatskoj iskazali su pak puno skromnija očekivanja – kod njih je prognoza zapošljavanja +5 posto i +3 posto. I za jedne i za druge i to je za 13 posto bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava. Istodobno, prognoze zapošljavanja u središnjoj Hrvatskoj su u usporedbi s prethodnim tromjesečjem ostale relativno stabilne.
Hrvatski poslodavci u sve četiri kategorije po broju zaposlenih iskazali su pozitivne namjere u vezi s novim zapošljavanjima tijekom razdoblja koje traje od početka siječnja do kraja ožujka sljedeće godine. Velike tvrtke su pak najoptimističnije – njihove prognoze iznose čak +18 posto, a prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca su +13 posto.H
NAJVIŠE OPTIMIZMA U JAPANU, TAJVANU I SAD-u

Na globalnom planu istraživanje pokazuje kako većina poslodavaca očekuje rast broja radnih mjesta u razdoblju od Nove godine do kraja ožujka. To je konstatirano u 43 od 44 analizirane zemlje i područja koja su sudjelovala u istraživanju. Najoptimističniji su poslodavci u Japanu, Tajvanu, Sjedinjenim Državama, Sloveniji, Grčkoj i Hong Kongu, a najmanje su optimistični poslodavci u Argentini, Švicarskoj, Italiji, Panami i Španjolskoj.