Novosti
USPJEH MLADIH ĐAKOVAČKIH ROBOTIČARKI

Učenice Ana Švegli i Iva Mijakić 10. na svijetu u robotici
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Učenice 7.a razreda osnovne škole iz Đakova pod mentorstvom Tomislava Milanovića ostvarile su sjajan rezultat u Kini

Povijesni uspjeh za Osnovnu školu Josipa Antuna Čolnića u Đakovu, ali i za robotiku u cijeloj Hrvatskoj – dvije "Čolnićeve" učenice 7.a razreda Ana Švegli i Iva Mijakić, a pod mentorstvom Tomislava Milanovića, na Svjetskom prvenstvu u robotici u Kini osvojile su sjajno 10. mjesto.


- Uspjeh je to za povijest! Od bronce ih je dijelilo samo 20 bodova! - ushićeno kaže ravnatelj osnovne škole Zvonko Belvanović. Kako ističe Belvanović, đakovačka je ekipa najprije osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju u Zagrebu zajedno s OŠ Stenjevec te su tako stekle pravo sudjelovanja na svjetskom natjecanju održanom pod pokroviteljstvom IRIM-a - Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Entuzijazam

- Svjetsko natjecanje održano je prošli tjedan od 6. do 12. prosinca u kineskom Guangzhouu. Petak i subota bili su rezervirani za izlučna natjecanja gdje su se naši plasirali među 16 najboljih. Rezultat bi bio i bolji da je saveznik u finalnom razigravanju, ekipa Turske, pokazao veće znanje i sposobnosti. Međutim, nema mjesta žaljenju, i ovako se radi o najvećem uspjehu bilo kojih natjecatelja iz ovoga područja u povijesti. Za razliku od drugih koji počesto ne zaslužuju dobiti takav pridjev, ovdje se uistinu radi o povijesnom uspjehu - kaže Belvanović i dodaje kako je u planu da đakovački robotičarski tim razgleda i grad Shenzhen, jedan od tehnoloških središta Kine.


- Robotika je izvannastavna aktivnost, nije u okviru redovitog nastavnog predmeta, pa je uspjeh naših učenica i njihova mentora to veći. Redovita dva sata robotike ove dvije učenice bar udeseterostručuju. Naime, ozbiljan ulazak u robotiku zahtijeva ekstremne napore, a potrebno je i dobro znanje iz inforamtike, matematike i fizike, kao i nešto kemije. One su veliki zaljubljenici u robotiku, to je čisti entuzijazam! - kaže Belvanović.


Natjecatelji na prvenstvu u Kini imali su istu temu – Plavi planet pa su do izražaja došli i robotika i ekologija. "Naše učenice Ana Švegli i Iva Mijakić na temeljnoj robotici bile su 7. u Hrvatskoj; bilo je to samo "zagrijavanje" za još više stepenice natjecanja kao što je netom održano u Kini", dodaje ravnatelj "Čolnića".
Mentori su ključni

I dok su Iva i Ana iz đakovačke osnovne škole osvojile 10. mjesto na svijetu, ekipa Osnovne škole Josipovac, Lucija Udovčić i Marko Prološčić, uz mentoricu Andrijanu Sili, osvojila je posebnu nagradu za najbolji natjecateljski duh na svjetskom natjecanju u robotici MakeX. Natjecanje MakeX Hrvatska temelji se na Croatian Makers ligi koja je IRIM-ov najmasovniji edukacijsko-natjecateljski projekt te ujedno i najveće unificirano natjecanje iz područja robotike u Europi. U Croatian Makers ligi više je od 580 ustanova, 11.000 djece i 650 mentora. Najboljih 70 timova iz Croatian Makers lige svake godine dobiva napredniju opremu kako bi mogli unaprijediti svoja znanja i sudjelovati na naprednim robotičkim natjecanjima. Najbolje ekipe iz nacionalnog natjecanja svoje znanje pokazale su na netom održanom svjetskom natjecanju u Kini. U osnovnim školama zanimanje djece za robotiku, počevši od petog razreda, u uzlaznom je trendu.

- Puno toga ovisi i o mentoru, kako će približiti to područje djeci, kako da ih zainteresira za nj. Ono traži predanost, to nije za nekakvu rekreativnu razinu - kaže Belvanović i dodaje kako se slijetanje aviona s đakovačkim robotičarima u Zagreb očekuje u srijedu u podne.


Suzana Župan