Novosti
HRVATSKI SABOR:

Donosi li ukidanje agencija uštedu?
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Saborska oporba izrazila je u utorak sumnju da će ukidanje određenih agencija i zavoda dovesti do znatnijih financijskih ušteda, nazivajući predložene zakonske izmjene "PR reformom" i "bacanjem prašine u oči", dok su vladajući isticali da smanjivanje agencija osim ušteda donosi veću učinkovitost i bolju organizaciju. Izmjenama zakona o sustavu civilne zaštite, o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti i o protuminskom djelovanju predlaže se da MUP preuzme poslove Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), odnosno Državnoga zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i Hrvatskog centra za razminiranje.


Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić istaknuo je kako je cilj predloženih izmjena učinkovito upravljanje sigurnosnim rizicima te plansko usmjeravanje administrativnih, stručnih i financijskih kapaciteta na svim razinama, uz postizanje održivog razvoja i modernizacije. Pripajanjem DUZS-a u MUP će prijeći 630 službenika, broj rukovodećih dužnosnika smanjit će se za više od 30 posto, a ustrojbenih mjesta za 20 posto. Iz HCR-a će u MUP prijeći 155 službenika koji će dobiti status državnih službenika, a uštedjet će se na rashodima 1,6 milijuna kuna.


Ranko Ostojić (SDP) nazvao je predložene zakonske izmjene "bacanjem prašine u oči" i promašenim projektom kojim se ukida reforma iz 2015. godine, a u suprotnosti je sa strategijom nacionalne sigurnosti. Prethodna zakonska rješenja išla su u smjeru jačanja DUZS-a i decentralizacije te depolitizacije i učinkovitog upravljanja resursima, a ovakvim zakonskim rješenjem to se poništava, kaže Ostojić.


Anka Mrak Taritaš (Glas) ne vidi razloga da se ukida nešto što dobro funkcionira. "Mi u ovoj zemlji kao da smo ukleti, nešto što dobro funkcionira nema šanse da unaprijedimo kako bi bilo bolje, nego to ukidamo i idemo ispočetka", zdvajala je Mrak Taritaš.
Brojni su razlozi spajanja agencija s MUP-om, naglašava Josip Đakić (HDZ), očekuje se bolje iskorištavanje EU fondova, jasnije linije odgovornosti, veća učinkovitost i brža razmjena podataka te međusobna suradnja.H
Vuk Tešija