Novosti
TKO ĆE KROJITI PROGRAM JAVNE TELEVIZIJE

Za Programsko vijeće HRT-a 12 kandidata
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije zaprimio je dvanaest prijava kandidata na poziv za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a, tijela koje zastupa i štiti interese javnosti provođenjem nadzora programa javne radiotelevizije.


Kandidature su pristigle nakon objavljivanja poziva saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije s krajnjim rokom podnošenja prijava do 1. prosinca, uključujući i one koje su bile poslane poštom tog dana, a nakon zaprimanja prijava taj će Odbor razmotriti sve podnesene prijedloge za članove Vijeća HRT-a te listu kandidata koji ispunjavaju uvjete propisane zakonom proslijediti Hrvatskom saboru.


Hrvatski sabor će potom glasovati pojedinačno o svim kandidatima koji ispunjavaju uvjete za izbor i odluku će donositi većinom glasova svih zastupnika. Ako pojedini ili svi kandidati dobiju jednak broj glasova zastupnika u Hrvatskome saboru, ponovit će se glasovanje dok se ne izaberu članovi Vijeća HRT-a.
Poziv je bio objavljen uoči istjecanja mandata četvero članova Programskog vijeća – Nede Ritz, Ivice Maštruka, Saše Miloševića i predsjednika Vijeća Zdravka Kedže. Programsko vijeće HRT-a ima ukupno 11 članova, Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova imenovanih na mandat od četiri godine, a dva člana biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa javne radiotelevizije.H