Osijek
NEODGOVORNI SUVLASNICI

U zgradi ima tri lokala,
a ne plaća pričuvu!?
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Velik broj vlasnika poslovnih prostora misli da ne mora plaćati pričuvu, ili bar ne u istoj mjeri kao vlasnici stanova

Dok su nekada stanovi u zgradama s poslovnim prostorima u prizemlju bili atraktivni, danas od njih potencijalni kupci bježe. Dijelom zbog rizika od bučne djelatnosti koja bi se u njih mogla useliti, dijelom i zbog već kroničnog problema - činjenice da velik broj vlasnika poslovnih prostora misli da nije u obvezi plaćati pričuvu uopće, ili bar ne u istoj mjeri kao vlasnici stanova u zajedničkoj nekretnini.

Aktualni slučaj prijavljuju stanari novije četverokatnice u Retfali - vlasnik čak triju poslovnih prostora u zgradi odbija plaćati pričuvu.

- Stanovi su se popunili u protekle dvije godine, ali poslovni prostori nikada. U jednom je neko vrijeme bio frizerski salon, ali je brzo zatvoren. Nedavno nas je predstavnik suvlasnika izvijestio kako vlasnik poslovnih prostora uopće ne plaća pričuvu. U zgradu nikada ne dolazi, a kada smo ga jedva nekako pronašli, rekao je da su poslovni prostori prazni i da on u njih i nema izravni ulaz iz zgrade, nego samo s ulice, pa ih i smatra popuno odvojenom nekretninom!? Tvrdi da stoga ne vidi zašto bi sudjelovao u plaćanju tvrtke za čišćenje, zajedničkih režijskih troškova i ostalog. Slučaj smo prepustili na rješavanje upravitelju, ali nismo sigurni koliko će i oni biti u stanju od tog čovjeka naplatiti dug - priča Retfalčanka.

Iz osječkog Udruženja stanara kažu kako takvo ponašanje vlasnika poslovnih prostora uopće nije usamljen slučaj. Naprotiv, problemi s naplatom pričuve za poslovne prostore čest su slučaj, jer vlasnici, poput ovoga s početka priče, žive u uvjerenju da se njihova prava i obveze razlikuju od prava i obveza vlasnika stanova.

- Suvlasnicima je velik problem neplaćanje pričuve za poslovne prostore koji se ne koriste. Nedavno smo zabilježili situaciju da vlasnik također triju poslovnih prostora u jednoj zgradi pričuvu plaća za samo jedan od njih - onaj kojim se koristi, a za dva koja su prazna ne plaća. Takve osobe nisu svjesne da pričuvu moraju platiti bez obzira na to koristili se prostorom ili ne. I to, ako slučaj ode na sud, moraju učiniti čak i retroaktivno. Mi im nastojimo to objasniti, ali, nažalost, ima i slučajeva da završe na sudu - objašnjava Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara te upućuje na Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

A prema tome propisu, pričuva je zajednička imovina svih vlasnika nekretnine te je namijenjena za pokriće troškova održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Istim zakonom propisano je da pričuvu moraju plaćati vlasnici stanova, ali i garaža te poslovnih prostora u zgradi, bez obzira na poziciju u zgradi, stupanj uređenja, ili korištenja prostora. Onaj tko iznajmljuje stan ili poslovni prostor može se s podstanarom, odnosno s korisnikom poslovnog prostora, dogovoriti tko će plaćati pričuvu, no u slučaju neplaćanja, opomene se šalju vlasnicima, a njima se i prisilno naplaćuje dug.

Ivana Solar
POSTUPAK PROTIV 1350 VLASNIKA STANOVA
Samo u 2017. godini Zavod za stanovanje Osijek pokrenuo je postupak prisilne naplate prema čak 1350 vlasnika stanova zbog neplaćanja pričuve. Iako među dužnicima ima suvlasnika različitih profila, najviše muka zadaje im najveći dužnik - Republika Hrvatska, protiv kojeg je iz Zavoda lani pokrenuto čak 230 postupaka prisilne naplate. Problem je najviše izražen u zgradama koje imaju više stanova za koji se ne plaća pričuva, pa ostali suvlasnici koji pričuvu redovno plaćaju jedva uspijevaju pokriti redovite troškove održavanja zgrade.
Vlasta Auguštin

predsjednica Udruženja stanara

Takve osobe nisu svjesne da pričuvu moraju platiti, bez obzira na to koristili se prostorom ili ne. I to, ako slučaj ode na sud, moraju učiniti čak i retroaktivno. Mi im nastojimo to objasniti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas