Osijek
SVIJEST O VOLONTIRANJU

Studenti večerali u mraku, posjetili starački dom, školu, azil...
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Internacionalni studenti iskusili su na jednu večer kako je to jesti bez osjetila vida

Europska studentska mreža (European student network - ESN) organizirala je u proteklome mjesecu ‘‘Dane društvene uključenosti‘‘ kako bi podigla svijest o društvenoj uključenosti kroz volontiranje. Tako je i ESN Hrvatska, kao jedna od više od 40 zemalja europskih članica, provela tu hvalevrijednu inicijativu u djelo, uključivši u niz dobrotvornih aktivnosti svoje podružnice, njihove članove i goste. Područje je to kojim se ESN Hrvatska iznimno ponosi, a u svojih šest podružnica od sredine studenoga do početka prosinca organizirali su više od 30 događanja u kojima su sudjelovali i lokalni i Erasmus studenti.

U najistočnijoj hrvatskoj podružnici ESN-a u Osijeku, organizirana je već tradicionalna ‘‘Večera u mraku‘‘ održana u studentskoj menzi u kampusu. Internacionalni studenti iskusili su na jednu večer kako je to jesti bez osjetila vida, poistovjetivši se tako s osobama koje tako žive svakoga dana. Studenti na razmjeni u Osijeku posjetili su i starački, škole i azil za napuštene pse. Zagrebačka podružnica ESN-a organizirala je ponovo posjet dječjem domu te humanitarnu aukciju. Odrađen je i trening samoobrane koji je podigao svijest o nasilju nad ženama i djecom. Podružnica ESN-a Rijeka prikupljala je školski pribor, odjeću i obuću, higijenske potrepštine i igračke za siromašnu djecu u riječkim osnovnim školama. Sudjelovali su i u aktivnostima vezanima uz podizanje svijesti o Downovu sindromu, prikupljali su hranu i posjetili azil.

Uključile su se i južnije podružnice ESN-a u Zadru i Dubrovniku posjetima udruzi za pomoć ljudima s Downovim sindromom, azilu, školama te organiziranjem zanimljivih radionica o mentalnom zdravlju, depresiji, trgovanju ljudima i ljudima na margini društva.

Jasenka Pejaković
Nastaviti nesebično pomagati
ESN Hrvatska ističe kako su domaći i studenti na razmjeni ovom inicijativom dobili priliku takvom vrstom volontiranja neformalno se obrazovati o inkluzivnosti te uvidjeti da i kao studenti mogu ostaviti trag u svojoj, premda privremenoj, zajednici. “Lokalni studenti, ali i internacionalni, dobili su divna iskustva, nove spoznaje te ostavili trag u zajednici u kojoj se nalaze, kao što su i osvijestili što to znači biti aktivnim građaninom EU-a. Jedino što žele jest nastaviti nesebično pomagati i učiti o tome što je društvena uključenost i kada se vrate sa svoje razmjene”, poručili su iz ESN-a Hrvatska.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike