Osijek
PREDAVANJE U GISKO-U

Hrvoje Mesić o važnosti arhiva Župe sv. Mihaela
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Čitaonica GISKO-a u ponedjeljak je ugostila predavanje pod naslovom “Što se krije u arhivu Župe sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi?!” koje je održao dr. sc. Hrvoje Mesić s Akademije za umjetnost i kulturu Osječkog sveučilišta.

Mesić je objasnio zašto je važno da se zbirke memorije kulturno-povijesnog identiteta čuvaju u baštinskim institucijama. Jedna od takvih institucija je i župni arhiv crkve sv. Mihaela arkanđela u Nutarnjem gradu. Za arhiv Župe sv. Mihaela rekao je da je vjerodostojan svjedok razvoja društva. Istaknuo je da je značajka modernoga društva zaborav. Spomenuo je kako je Nutarnji grad u Tvrđi važan dio baštine Osijeka. Naš grad Osijek pamti, a identitet čine zbirke gradskih sjećanja i memorije kulturno-povijesnih identiteta koje se nalaze u baštinskim institucijama, smatra Mesić.

- Ideja i cilj baštinskih institucija je ideja tzv. demokratičnosti. To znači da sva građa koja se nalazi na nevidljivom ili zatvorenome prostoru treba biti javno dostupna. Digitalizacija gradiva i njegova obrada najbolji je način na takvo predstavljanje građe javnosti. Upravo je to zadaća digitalne humanistike - istaknuo je Mesić.

Govoreći o župnom arhivu, Mesić je naglasio važnost arhivskih dokumenata, fotografske građe, spomenica i smrtovnica. Iznimni nositelj kolektivnog pamćenja bio je župnik iz Nutarnjeg grada i osječki dekan Robert Bezetzky (1884. – 1943.). Prema Mesićevim riječima, on je zaslužan za opis ratnog Osijeka od 1916. do 1918. D. Celing
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike