Ekonomija
DAN KARIJERA

Studente upoznali s mogućnosti zaposlenja u velikim tvrtkama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Agrobiznis kroz sadašnjost i budućnost, bila je tema prvog Dana karijera održanog na tom osječkom fakultetu

Živjeli smo u Osijeku u centru grada. Odlučili smo potpuno promijeniti život. Prodali smo stan i presretni kupili sedam hektara oranice s korovom visine i do šest metara jer ju nitko nije obrađivao od 1985. godine, što je za nas bila njezina najveća vrijednost. Punih 12 godina upornog i neprestanog rada i odricanja nas i naših najbližih, nastajalo je ekološko gospodarstvo Orlov put. Na njemu ćemo do kraja života uzgajati najekološkije voće, povrće i životinje koje je u današnjem svijetu moguće. Tako je svoju životnu priču ispričao Goran Gusak, vlasnik ekološkog gospodarstva Orlov put, smještenog u blizini ulaza u zaštićeni Park prirode Kopački rit, samo šest kilometara od Osijeka. Gusak je bio gost Dana karijera, manifestacije održane prvi put na Fakultetu agriobiotehničkih znanosti u Osijeku.
- Cilj nam je umrežiti studente s gospodarskim subjektima i na taj način omogućiti razmjenu iskustava i znanja te upoznati studente s mogućnostima budućeg zaposlenja kod potencijalnih poslodavaca. Naš fakultet prvi put organizira Dan karijera. To je izuzetno afirmativna radionica kojom želimo povezati naše studente s budućim poslodavcima. Poslodavcima želimo pokazati znanja i kompetencije naših studenata, ali i od njih želimo čuti koja znanja, kompetencije i vještine oni, odnosno tržište rada, zahtijevaju od nas. Uz to, pripremili smo predavanje za studente koje smo naslovili ‘Kako osvojiti poslodavca‘, što smatramo važnim jer na taj način studenti će biti prepoznati na tržištu rada - rekao je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agriobiotehničkih znanosti.
Dodao je da su na fakultetu svjesni važnosti praktičnog rada, stoga u svom nastavnom planu i programu, uz teoretski dio nude praktične, laboratorijske vježbe, ali i stručnu praksu i rad na pokušalištima.
"Mi na ovaj način želimo testirati sebe, jesmo li usmjereni k poslodavcima te koje nove studijske programe trebamo uvesti", rekao je Zmaić.
Marija Grgić, stručna suradnica u Uredu za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja, dodala je da je ova manifestacija prilika poslodavcima da studenti dobiju realnu sliku o njima, a studentima da se na najbolji način prestave poslodavcu i postignu uspjeh na tržištu rada.
U dijelu programa pod nazivom Od ideje do realizacije predstavile su se tvrtke iz sektora agrara koje su bitne za našu regiju, ali i za cijelu Hrvatsku, Žito d.o.o., Belje d.d., Poljoprivredni institut Osijek, Osatina d.o.o., Inspecto d.o.o., a zatim, u dijelu programa naslovljenom "Od polja do stola" predstavila su se obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) Gusak, Mini sirana Gašić, Sedlar, Sičaja i Mihael Gerstmajer. Svi oni imali su štandove sa svojim proizvodima, a svoj štand imao je i Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu Glasa Slavonije. Vesna Latinović

UZGAJAJU PŠENICU, JABUKE, KUPUS, A LUBENICE SU IM GLAVNA KULTURA
Ivan Sedlar, vlasnik Poljodjelsko-trgovačkog obrta "Ivan Sedlar" iz Prkovaca, nedaleko od Vinkovaca, bavi se uzgojem voća i povrća, žitarica, poput pšenice te uljane repice. Uzgaja jabuke i kupus, a glavna kultura mu je lubenica. "Najveći su nam problemi tržište i radna snaga", rekao je Sedlar. Mladi poljoprivrednik Vinko Sičaja iz sela Gašinaca kod Đakova bavi se stočarstvom. "Počeli smo 1996. godine, kada smo kupili stado ovaca. Danas ih imamo više od 300. Uz to, bavimo se uzgojem crne slavonske svinje", rekao je Vinko Sičaja te dodao da je to naporan posao, ali donosi zadovoljstvo.
Možda ste propustili...

VRIJEDNOST DOLARA PREMA KOŠARICI VALUTA PALA I PROŠLOGA TJEDNA

Mjere za pomoć gospodarstvu EU-a potaknule rast eura

ČEKA VAS DINAMIČAN POSAO I PRILIKA ZA ODLIČNU ZARADU

"Dobar zastupnik za osiguranje mora biti uporan, a napredovati se može jako brzo"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAĆAJTE SIGURNO, PLAĆAJTE TELEFONOM!

Novi digitalni novčanici dostupni korisnicima Mastercard kartica

2

U 13 PEVEXOVIH TRGOVAČKIH CENTARA NEDJELJA POSTAJE NERADNI DAN

Rad nedjeljom 50 posto više plaćen

3

EUROPA NA DJELU: OPORAVAK I PRIPREMA ZA SLJEDEĆU GENERACIJU

Zeleni plan počinje lokalno