Ekonomija
RURALNI RAZVOJ

Mjera ulaganja u imovinu rekorder je - interes premašen 200 posto
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Najmanje interesa za M3 - Programi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu

Interes za Mjeru 4 – Ulaganja u fizičku imovinu, a koji je čak 200 % veći u odnosu prema alociranim sredstvima, učinio ju je rekorderom među mjerama Programa ruralnog razvoja (PRR) Republike Hrvatske 2014. - 2020. Tako kažu podatci na dan 30. studenoga.

M4 u fokusu je i OPG-ovca Zvonka Pipića iz Jugova Polja. Za njega je veliki interes za M4 očekivan. Prije dvije godine napustio je duhan, a proizvodnju kamilice i pšenice želi pojačati lješnjacima. Zasadio ih je na sedam hektara, a plan za 2019. je još toliko ako prođe na natječaju. – Prijavio sam se za 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a rezultate čekam nakon Nove godine - kaže Pipić. Na 4.1.1., kao i 4.1.2. - Nitratna direktiva, već je prošao stočar i mljekar Branko Kolak s farmom u Potnjanima. - Te obje operacije bruto su 7,2 milijuna kuna, uz povrat od 60 % - zadovoljan je Kolak, dok je OPG-ovac u vinogradarstvu Tomo Horvat iz Mandićevca skeptičan prema mjerama. – Koliko vlastitog novca imam, toliko se pružim - kaže Horvat.

Poticanje
U šestoj godini od ulaska u EU nameće se pitanje – za što smo u PRR-u pokazali najveći interes, a za što najmanji. Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, u M4 od alocirane svote odobreno je više od 70 % sredstava - 3,08 milijardi kuna, a isplaćeno 34 % - 1,07 milijardi kuna.

- Na dosad otvorenih 30 natječaja zaprimljena su 4333 zahtjeva, odobreno ih je 1357, a sredstva su isplaćena za 533 korisnika. Broj odobrenih zahtjeva bit će znatno veći nakon obrade svih zatvorenih natječaja - kažu u Ministarstvu.

Mjeri 4 "za vrat puše" M6 - Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja. I za nju je interes veći od ukupne alokacije.

- S obzirom na to da se radi o potporama manje vrijednosti, zaprima se puno više prijava nego kod ostalih mjera. Agencija nastoji prijave obraditi u što kraćem roku i trenutno je isplaćeno 70 % odobrenih sredstava - 335 milijuna kuna. Na dosad otvorenih osam natječaja zaprimljena su 13.023 zahtjeva, odobren 2981, a sredstva su isplaćena za 2909 korisnika. Kao i u M4, očekuje se odobrenje velikog broja prijava iz natječaja koji su trenutno u obradi - kažu u Ministarstvu. Na listi traženosti visoko kotira i M17 - Upravljanje rizicima; u 2017. odrađena je velika kampanja za nju; korisnike se poticalo na osiguranje usjeva, životinja i biljaka. Zatraženo je 94 % alociranih sredstava, odnosno 136 milijuna kuna. Odobrena potpora je 86 milijuna kuna, a od čega je 92 % zahtjeva isplaćeno sa 79 milijuna kuna.

- Na dosad otvorena tri natječaja zaprimljeno je 10.557 prijava, odobreno je 6480 zahtjeva te su sredstva isplaćena za 5830 korisnika - kažu u Ministarstvu. – Kod mjera su veliki zahtjevi i iznosi, a ne možete se osloniti da ćete moći sve plasirati i naplatiti. To je bit - drži Horvat. – Stalno se govori da povlačimo mjere EU-a, a kada sve analiziraš - teško je udovoljiti uvjetima. Npr., moraš zaposliti ljude; i te ti stavke za 2-3 godine pojedu to što si dobio. Tebe nema, ti si dobiveno iz mjere maltene pretočio tom zaposlenom - kaže Pipić. Naš poljoprivrednik najmanje interesa pokazao je za M3 - Programi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu. U Ministarstvu kažu da je to i očekivano s obzirom na to da je natječaj za operaciju iz M3 prvi put raspisan lani u srpnju. Obrade su u tijeku, trenutno je odobreno 14 zahtjeva, a isplaćeno osam korisnika. Kolak sada čeka rezultate za tip operacije za solarne panele.

Prioriteti
- Od početka provođenja PRR-a RH do 29. studenoga od ukupno alociranih 18,11 milijardi kuna ugovoreni iznos potpore je 9,56 milijardi, dok je ukupno isplaćena potpora 5,02 milijardi kuna - nastavljaju u Ministarstvu. Ondje kažu – želimo li odrediti položaj RH u provođenju pojedine mjere u odnosu prema drugima, treba uzeti u obzir činjenicu da zanimanje za pojedinu operaciju uvjetuje niz faktora. - Svaka država određuje prioritete. RH je najmlađa članica, a poljoprivrednici iz ostalih država sredstva EU-a koriste već godinama - ističu u Ministarstvu. Tako se, npr., M4 provodi u svim članicama i RH se nalazi u sredini po iskorištenosti alociranih sredstava. - Za razliku od 30 raspisanih natječaja za M4, za M6 u nas je raspisano samo osam natječaja pa smo na 20. mjestu. - U okviru te mjere očekuje nas raspisivanje novih natječaja, tako da će konačni rezultati i za nju biti bolji - najavljuju u Ministarstvu. Pipić kaže kako su brojni poljoprivrednici ostali razočarani ishodom natječaja za kupnju mehanizacije. – Tada su veliki, a koji je već imaju dosta, došli do novca za još nje. Mi mali doživjeli smo to tako da je namješteno da taj novac ode njima - kaže Pipić. U Ministarstvu poručuju "da u provedbi PRR-a Hrvatska želi biti još uspješnija." Osim postotka iskorištenosti, naglasak je i na što većoj disperziji sredstava i bržoj obradi prijava.

- Kod M4 uveli smo sektorski podijeljene natječaje ili smo korisnike podijelili prema veličini te gotovo potpuno izmijenili sustav bodovanja projekata - ističu u Ministarstvu te navode da je uveden i novi sustav obrade zahtjeva - izdavanje odluka o dodjeli je u 120 dana. - Problem je koliko podnostelj zahtjeva treba sam uložiti da bi povukao mjeru - vlastitim kapitalom ili kreditima banaka - kaže Kolak dodajući kako su banke zapravo konačni filtar u tome tko je sposoban za povlačenje sredstava iz neke mjere. Suzana Župan
Mjera 4 provodi se u svim članicama i RH je statistički u sredini po iskorištenosti alociranih sredstava
Nagodinu natječaji vrijedni 300 milijuna eura
U 2019. raspisat ćemo natječaje u vrijednosti oko 300 milijuna eura, a to znači da ćemo našim poljoprivrednicima ponuditi 100 % raspoloživih (alociranih) sredstava Europske unije iz ovog programskog razdoblja. Natječaji će posebno biti usmjereni na povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje te ulaganja u infrastrukturu i diversifikaciju poljoprivrednih aktivnosti. - Europska sredstva iz temelja će promijeniti hrvatsku poljoprivredu i njezin ruralni prostor. Tim sredstvima povećat ćemo konkurentnost hrvatske poljoprivrede, ribarstva, šumarstva i prerađivačke industrije te unaprijediti životne i radne uvjeta na ruralnim područjima - ističu u Ministarstvu poljoprivrede.
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora