Mozaik
PREMINUO MILAN SIJERKOVIĆ

Vrijeme je još kao dječak
počeo predviđati uz ribare
prije odlaska u ribarenje
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Najpoznatiji hrvatski meteorolog Milan Sijerković umro je u ponedjeljak u Zagrebu u 83. godini. O tome je javnost obavijestilo Hrvatsko meteorološko društvo u večernjim satima. “Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”. Ovim su se riječima od čuvenog meteorologa oprostili njegovi kolege iz HMD-a. Kako su izvijestili s Nove TV gdje je radio posljednjih godina, Sijerković je preminuo zbog bolesti. Bio je jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica, a kao meteorolog na televiziji je počeo raditi prije 50 godina. Svojim prepoznatljivim stilom postao je omiljen među TV gledateljima. Sijerković je rođen 1935. u mjestu Baošiću. Diplomirao je i magistrirao geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

- Moglo bi se reći da sam od djetinjstva bio usmjeren na promatranje vremena. Podrijetlom sam iz ribarske obitelji i oni su morali paziti na to da sami predvide vrijeme prije izlaska na otvoreno more i kakvo će ono biti tijekom povratka kući. Posebice dok sam još bio dječak i pomagao u ribarenju, trebalo je mnogo vremena da se ode i vrati iz ribolova, pa je trebalo znati predvidjeti kakvo nas vrijeme na moru čeka. Pratio sam što stariji ribari rade. U toj je družini uvijek bio netko tko je prognozirao vrijeme i u tome je nastala moja ljubav prema prognozi vremena. Kasnije je to vodilo do srednje hidrometeorloške škole i, kao kruna svega, upis na Prirodoslovno matematički fakultet gdje sam završio geofiziku, usmjerenje meteorologija. Odlučio sam da moja životna profesija bude znanost i praksa povezana s atmosferom, vremenom i klimom - ispričao je Sijerković za Glas Slavonije 2016.

Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u DHZ-u, a uz to je bio jedno od zaštitnih lica vremenske prognoze HRT-a i Nove TV. Bio je prepoznatljiv po pučkim izrekama i poslovicama koje je uvodio u svoje prognoze, a svojim prepoznatljivim stilom postao je miljenik gledatelja. Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova, tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga o vremenu, među kojima i “Kutjevačko vinorodno podneblje”.

Dobitnik je državne Godišnje nagrade Fran Tućan za popularizaciju znanosti, a 2016. na Svjetski meteorološki dan dobio je priznanje za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva. T.Kvorka
“Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”, izjavili su njegovi kolege meteorolozi
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike