Osijek
POVEZAO IH GLAS SLAVONIJE

Slavonce u Maleziji ugostila studentica s razmjene u Osijeku
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Uzvratila sam domaćinstvo koje sam uživala u Slavoniji i osobno ih provela Kuala Lumpurom, kaže Komalah

Što zajedničko imaju do prije koji tjedan potpuni stranci - grupa hrvatskih inženjera te 19-godišnja Malezijka Komalah Selva, koja je ljeto provela na studentskoj razmjeni u Slavoniji i zaljubila se u Osijek? Ispostavilo se - puno toga, a sve ih je na drugom kraju svijeta povezao upravo Glas Slavonije!

Josip Sudić i Krunoslav Dikanović iz okolice Slavonskog Broda te Međimurac Marko Farkaš i Varaždinac Kristijan Širovec nedavno su planirali poslovni put na konferenciju o kriptoindustriji u glavni malezijski grad, Kuala Lumpur. Kako su inače putoholičari, Josipovoj supruzi Martini sinula je sjajna ideja – sjetila se članaka o Komalah koje je pročitala u našem listu i predložila mu da se jave simpatičnoj Malezijki, koja je već proputovala pola svijeta – no, ipak, Slavonci i Lijepa Naša na nju su ostavili posebno snažne impresije.

- Desetak godina aktivni smo na Couchsurfingu i u svom domu ugošćujemo ljude iz cijelog svijeta. Nikad nismo ni kod koga odsjeli, ali kad nekamo putujemo, kontaktiramo couchsurfere kako bismo naše putovanje učinili što zanimljivijim upoznavajući lokalne ljude, koji uvijek daju odlične savjete što posjetiti u njihovu mjestu. Komalah sam kontaktirao preko Facebooka, iako sam poslije saznao da je aktivna i na Couchsurfingu – započinje Josip njihovu azijsku pustolovinu. Bila je oduševljena.

- Počeli smo planirati putovanje i u jednom trenutku odlučila sam uzvratiti domaćinstvo koje sam uživala u Slavoniji i osobno ih provesti Kuala Lumpurom. Doista sam se veselila susretu s njima, znala sam da će to biti najbliže što mogu doći Hrvatima a da zapravo ne odem u Hrvatsku – priča nam Komalah, čije oduševljenje našim krajem ne jenjava. Kaže kako su joj se nakon objave članaka u našem listu mnogi Hrvati javljali na društvenim mrežama. Niti sanjati nije mogla da će neke od njih uskoro ugostiti. Iako su se prvi put susreli, kaže Komalah, "kliknuli su na prvu".

- Bilo je puno zabavnije nego što što sam očekivala od četiri ozbiljna poduzetnika – našalila se. Uz njezino široko znanje o malezijskoj prošlosti i sadašnjosti, naš četverac osjećao se kao da je čitavo vrijeme uz njih licencirani turistički vodič. Komalah im je željela pokazati tri najveće kulture – malajsku, indijsku i kinesku. Obilazak je započeo na Centralnoj tržnici, gdje se za malo novca mogu kupiti prekrasni malezijski suveniri i drugi azijski predmeti poput indonezijskih batik umjetnina, tajlandski začini i hrana, tepisi, indijske svilene haljine...

- Provela nas je i kroz hinduistički hram Sri Maha Mariamman, stari taoistički hram Guan Di Temple u Kineskoj četvrti, muslimansku džamiju Masijd Jamek i još nekoliko znamenitosti, poput Trga neovisnosti i Nacionalnog muzeja tekstila, a zatim nas je automobilom vozila do prekrasnih Batu pećina ii do obližnjeg vodopada. Na kraju dana otišli smo na večeru u restoran u Maloj Indiji – priča Josip ističući kako je od svega Komalah dopustila da plate samo tu večeru.

- Ostale dane išli smo na izlete s couchsurferima, ali dan proveden s Komalah bio je poseban, nezamjenjiv, pun smijeha i pozitivne energije – zakljujučuje Josip, a potvrđuje to i ostak ekipe. Drago je i nama što smo bili posrednici u stvaranju pozitivne multikulturalne priče, koja je pokazala da je svijet tek globalno selo, a kulturne i jezične barijere lako premostive.

Jasenka Pejaković
Izvrstan engleski i pozitiva
“S Komalah smo se našli u nedjelju ujutro na Centralnoj tržnici u Kuala Lumpuru. Čim smo je sreli, znali smo da će to biti zanimljiv dan bez obzira na to što smo stariji od nje od 10 do 25 godina. Izvrstan engleski jezik i vedrina s kojom nas je dočekala moglo je značiti samo dobar provod, jer naša je ekipa uvijek raspoložena za obilazak znamenitosti, ali i usputnu zafrkanciju”, kaže Josip Sudić.
Najčitanije iz rubrike