Regija
PRORAČUN OPĆINE DRENOVCI ZA 2019. VEĆI OD 35.000.000 KUNA

Brojni značajni projekti, niža komunalna naknada
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
DRENOVCI

U blagajnu Općine Drenovci u 2019. trebalo bi se sliti nešto više od 35 milijuna kuna. U prilično ambiciozan proračun uvrštene su, pojašnjava načelnik Jakša Šestić, i projekcije prihoda za projekte koji su u tijeku i koji su planirani za sljedeću godinu, a koliko će se od toga ostvariti, ostaje vidjeti.

Među najznačajnijima je 4.000.000 kuna vrijedan projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, za koji je odobreno 3.000.000 kuna, a Općina čeka natječaj i za kandidiranje 800.000 kuna vrijedne sortirnice otpada.

- Ovih dana izabrat ćemo izdvođača radova i vjerujem da će u roku od šest mjeseci reciklažno dvorište biti sagrađeno. Osim za stanovnike naše općine, bit će otvoreno i prema susjednim općinama Vrbanja i Gunja ako ga žele koristiti - pojašnjava. Općina će uložiti milijun kuna vlastitih sredstava i dodatna dva milijuna kuna za izgradnju pristupne ceste, bez koje dvorište neće moći dobiti uporabnu dozvolu. Dva milijuna kuna predviđeno je i za nabavu novih kamiona za odvoz smeća.

Među značajnijim projektima su i rekonstrukcija ceste prema rijeci Savi u Posavskim Podgajcima, gradnja Vatrogasnog doma u Drenovcima, uređenje Etnoparka, sanacija i opremanje Doma kulture u Posavskim Podgajcima i Đurićima, obnavljanje i uređenje mrtvačnica u Drenovcima i Posavskim Podgajcima.

- Za Muzej Cvelferije prije nekoliko dana dobili smo građevinsku dozvolu. Riječ je o projektu od 25 milijuna kuna. Sada moramo raditi na pronalaženju modela financiranja. Stalno inzistiram na tome da se i kulturni dio također treba ravnomjerno razvijati s gospodarskim dijelom jer on je za ljude također vrlo bitan. Ljudima treba omogućiti sve potrebne sadržaje i stvoriti uvjete za kvalitetan život. I za to se borimo, radimo projekte i idemo prema fondovima EU-a – ističe Šestić.

Općina Drenovci smanjila je iznos komunalne naknade za pravne osobe. Dosad su plaćali 0,18 i 0,16 kuna za četvorni metar u 1. i 2. zoni, a građani 0,13 i 0,12 kuna za "kvadrat" stambenog prostora.

- Odredili smo jedinstvenu cijenu od 0,13 kuna za četvorni metar i za pravne osobe i za građane. Nastojimo olakšati koliko možemo i pravnim osobama smanjiti troškove jer rade u vrlo teškim uvjetima. Mi smo u pograničnom području, koje bez dodatnih bonusa i poticajnih mjera države ne može napredovati i razvijati se i iskreno se nadam da će oni koji nam mogu i trebaju pomoći konačno to shvatiti - upozorava Šestić.

Najveći je poslodavac na tom području Općina Drenovci s ukupno stotinjak zaposlenih, uključujući, uz općinsku upravu, tvrtke i ustanove kojima je ona vlasnik ili suvlasnik – komunalno poduzeće, Poljoprivredno-poduzetnički inkubator, Knjižnicu, Muzej, Agenciju za razvoj Vjeverica… Ostalo su OPG-ovi, poljoprivredne odnosno obiteljske zadruge, razna predstavništva, poštanski uredi, Dom zdravlja, ispostava Zavoda za hitnu medicine, škole, ali većih tvrtki nema.

Šestić je revoltiran činjenicom da niti jedna škola na području općine nema sportsku dvoranu.

- Projektna dokumentacija još nije napravljena i to nije dobro. Našem županu to pitanje postavljam već godinama, ali odgovora nema. Za dvije godine će se novcem iz EU fondova moći graditi škole i dvorane. Moramo do tada pripremiti dokumentacije i doći do građevinskih dozvola za naše škole u Podgajcima, Račinovcima i Drenovcima, da budemo spremni kada se otvori mogućnost financiranja - pojašnjava. Dodaje da je i Općina spremna snositi dio troškova.

Napominje da je ključni projekt za Općinu Drenovci kanalizacija s pročiščivačem, čija je vrijednost veća od 100 milijuna kuna.

- Moramo pripremiti projektnu dokumentaciju u sljedećih godinu i pol do početka provedbe novog petogodišnjeg plana iz fondova EU-a - zaključuje načelnik Šestić.

Marija Lešić Omerović
Utvrđena jedinstvena cijena komunalne naknade za pravne i za fizičke osobe: 0,13 kuna za “kvadrat”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike