Regija
I VIROVITICI

Novac za besplatni internet
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
VIROVITICA

Objavljeni su rezultati natječaja WiFI4EU preko kojeg Europska komisija dijeli 42 milijuna eura u vaučerima od po 15 tisuća eura za uvođenje besplatnog interneta u gradovima i općinama. Na natječaj se prijavilo više od 13 tisuća europskih gradova i općina, među kojima 336 hrvatskih, a među 2800 dobitnika u prvom pozivu sredstva su odobrena za 224 hrvatske općina i grada. Ukupno tako u Hrvatsku u ovom krugu ide 3,36 milijuna eura, a vaučer su osvojila dva grada te tri općine s područja Virovitičko-podravske županije i to gradovi Virovitica i Slatina te općine Pitomača, Čačinci i Nova Bukovica. Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti, i to internetskom pretplatom te održavanjem opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Općina Čačinci osvojila je 15.000 eura za javnu pristupnu točku besplatnog bežičnog interneta koju će postaviti u središte mjesta.

- Kako želimo da naša općina prije svega bude turistički, a potom i investicijski što pristupačnija, besplatan internet je jedan od važnih koraka u toj priči. Velika je stvar da smo mi kao mala općina dobili ovu priliku koju nisu i neki gradovi – rekao je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. Općina Čačinci je tako uz ostale dobitnike pokazala želju da i modernom tehnologijom pridonese razvoju svoga kraja. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj.

Kako kažu iz ureda parlamentarnog zastupnika Tonina Picule, javni pristup besplatnom bežičnom internetu samo je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana