Svijet
OSUMNJIČENI GLAVNI POMOĆNICI PRINCA MOHAMMEDA BIN SALMANA

Saudija ne želi izručiti ubojice
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Saudijski ministar vanjskih poslova u nedjelju je isključio mogućnost izručenja osumnjičenika za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, nakon što je istanbulski glavni tužitelj izdao naloge za uhićenje dvojice bivših visokih saudijskih dužnosnika.

Turski dužnosnici rekli su prošlog tjedna kako je ured tužitelja zaključio da postoji "snažna sumnja" kako su među organizatorima Khashoggijevog ubojstva početkom listopada u istanbulskom konzulatu bili Saud al-Qahtani, nekadašnji glavni pomoćnik princa Mohammeda bin Salmana te general Ahmed al-Asiri, koji je bio na dužnosti zamjenika kontraobavještajne službe. "Mi ne izručujemo naše građana", kazao je na konferenciji za medije u Rijadu saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir na upit o nalozima za uhićenja. Proteklog je mjeseca američko ministarstvo financija sankcioniralo 17 Saudijaca, uključujući Qahtanija, ali ne i Asirija, zbog upletenosti u Khashoggijevo ubojstvo.H
Ugušen i raskomadan
Khashoggi je nekoliko puta rekao ubojicama: “Ne mogu disati” u zadnjim trenucima svog života, objavio je CNN koji prenosi da je Khashoggi prepoznao jednog od muškaraca - generala Mahera Mutreba koji mu je rekao: “Vraćate se”. Kad su nasrnuli na njega ponavljao je: “Ne mogu disati”. U transkriptu se navode riječi kojima se opisuje buka: “vrisak”, “hvatanje zraka”, “pila”, “rezanje”. Turski izvori rekli su da je raskomadan pilom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike