Ekonomija
DUŽE SEZONE

Malim hotelima sve više posla ali ne i zarada
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Mali obiteljski hoteli iz godine u godinu imaju sve više posla i sve duže sezone, no visoki im ulazni troškovi "pojedu" zaradu pa je dobit uvijek na istoj razini, rečeno je jučer na prvom Kongresu obiteljskih i malih hotela.
Predsjednik Udruge obiteljskih i malih hotela (OMH) Šime Klarić rekao je da su mali hotelijeri i ove godine rasli u prometu, ali i produženju sezone u odnosu prema lani, no unatoč tome istom brzinom rastu i troškovi poslovanja - energija, osoblje, održavanje, investicije u nove projekte, tako da su povećanje obujma posla i povećanje troškova na istoj razini. "Dobit uvijek ostaje na istoj razini usprkos racionalizaciji poslovanja", tvrdi Klarić.
Vjeruje da bi Hrvatska u sljedećih pet godina uz potporu iz EU fondova mogla dobiti oko 500 novih malih obiteljskih hotela. Naglasio je da mali hotelijeri imaju daleko duže razdoblje povrata investicije od drugih turističkih segmenata, u prosjeku 25 godina, ali i da ih većina nastoji raditi cijele godine. I 2019. očekuje lagani rast poslovanja i dužu sezonu. Ministar turizma Gari Cappelli najavio je izmjene Pravilnika za male i obiteljske hotele koji će olakšati poslovanje, budući da su sada u nekim segmentima izjednačeni u uvjetima poslovanja s hotelima s 300 ili 400 soba. "Nadamo se mogućnosti nepovratnog financiranja iz EU fondova te da će i dio obiteljskog smještaja prijeći u male obiteljske hotele. Radimo na tome da s 1. siječnja 2020. pokušamo riješiti pitanje PDV-a", rekao je Cappelli. H
U Hrvatskoj ima 400 malih hotela
Ministar Cappelli ocijenio je da su mali i obiteljski hoteli važni zbog specifične ponude te cjelogodišnjeg poslovanja. Nije nevažno i to što 50-ak posto malih hotela ima visoku kategoriju - četiri ili pet zvjezdica, rekao je Cappelli. Kazao je da će ovogodišnji prihodi od turizma premašiti 12 milijardi eura. Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić naveo je da u Hrvatskoj ima oko 400 malih hotela te da su prošle godine registrirali 365 tisuća dolazaka, odnosno 880 tisuća noćenja.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike