Kultura
GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA

Osječkom gudaćem kvartetu najveći broj bodova u konkurenciji svih kvarteta
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
ZAGREB

Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu od 5. do 8. prosinca održana je završnica 56. hrvatskoga natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa – komorni sastavi. Nakon sjajnih rezultata na regionalnoj inačici natjecanja održanoj u studenom ove godine u Opatiji Glazbenu školu Franje Kuhača Osijek u Zagrebu su predstavljala četiri komorna sastava.

Učenice Iskra Kujundžić i Lucija Pejić, članice glasovirskoga dua, osvojile su treću nagradu (94,10 bodova). Njihova je nastavnica Ivana Glavočević, prof. Nadalje, u kategoriji su dua sudjelovali i Marija Magdalena Purgar (gitara) i Gustav Kujundžić (violina). Ovaj je duo osvojio prvu nagradu (s 98 bodova). Nastavnica je Josipa Erhardt, prof. mentorica. U pripremi učenika sudjelovao je i Marko Rimac, profesor gitare.

U kategoriji trio učenici Alex Čapo (violina), Ita Blašković (violina) i Nora Gašparović (klavir) osvojili su drugu nagradu (97 bodova). Njihova je nastavnica Sunčana Turk, prof. mentorica.

Gudaći kvartet u sastavu Tin Reba (violina), Petra Sušić (violina), Iskra Matijanić (viola) i Bruna Šestić (violončelo) u svojoj je kategoriji osvojio prvu nagradu i prvo mjesto (s osvojenih 98,66 bodova). Najviše je to bodova od svih natjecatelja. Njihov je nastavnik Tomislav Hühn, prof.

Uz sjajne bodove u svojoj kategoriji gudaći je kvartet osvojio i najveći broj bodova u konkurenciji svih kvarteta učenika i studenata glazbe koji su sudjelovali na natjecanju.

Slijedom toga, kao najbolji u disciplini kvartet u Hrvatskoj nastupili su na završnom koncertu posljednjeg dana natjecanja, a krajem aktualne će im nastavne godine biti uručen i Oskar znanja, najznačajnija hrvatska nagrada i priznanje za izniman uspjeh i postignute rezultate na ovom državnom natjecanju.

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) već 68 godina djeluje organizirano kao udruga glazbenih i plesnih pedagoga osnovana 1950. pod nazivom Udruženje muzičkih pedagoga Hrvatske. Godine 1965. utemeljio je natjecanje učenika i studenata glazbenih i plesnih škola radi otkrivanja, praćenja i usmjerivanja mladih nadarenih glazbenika i plesača u daljnjem školovanju. To je iznjedrilo i Centar izvrsnosti za talente, u kojem kroz stručne seminare svjetski priznatih pedagoga te koncerte izvrsnosti stječu nove spoznaje i umjetnička iskustva. Osim natjecanja u zemlji učenici i studenti glazbenih i plesnih škola sudjeluju i na međunarodnim natjecanjima i smotrama.
A.Vrekalić/N.Vek.
Kao najboljem u disciplini kvartet u Hrvatskoj koncem ove će im nastavne godine biti uručen i Oskar znanja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente