Regija
GRADSKI SPORTSKI PARK

Unatoč skepticima “priča” oko novog stadiona ide dalje
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Djelatnici Instituta IGH ovih dana rade na geomehaničkim istražnim radovima na mjestu budućeg Gradskog sportskog parka
BELI MANASTIR - Od kada je u prostorijama Etnološkog centra baranjske baštine organizirano javno predstavljanje arhitektonske ideje novog belomanastirskog stadiona - Gradskog sportskog parka, s kojom je zainteresiranu javnost upoznao ovlašteni arhitekt Bruno Andrašić, tvorac arhitektonske ideje, ne smiruju se komentari na društvenim mrežama.
Mazanje očiju
Ide se iz krajnosti u krajnost. I dok jedni čestitaju na konačnom početku nekih događanja oko ‘‘hrama belomanastirskog sporta‘‘, drugi su poprilično skeptični.

- Na stadion ćemo ići uz pomoć štapa i na njega voditi unuke - tvrde relativno mladi pojedinci, dok neki ističu kako je sve skupa samo mazanje očiju i kupovanje vremena. No, ako je suditi prema prekjučerašnjem boravku djelatnika zagrebačkog Instituta IGH na stadionu, nešto se ipak događa.

- Gdje mi dođemo, nešto će se graditi - rekli su nam, pokazujući uzorke tla izvađene na mjestu gdje bi trebale biti buduće tribine novog Gradskog sportskog parka. Radili su, naime, na geomehaničkim istražnim radovima koji su preteča svakog novog projekta i početka gradnje novih objekata. I u Gradskoj se upravi slažu kako su geomehanički istražni radovi još jedna potvrda kako misle ozbiljno i kako će Gradski sportski park vrlo brzo primiti prve korisnike. Njegova gradnja, podsjetimo, dio je Intervencijskog plana Belog Manastira i Općine Darda, financiranog iz EU fondova, dok Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u skladu s Operativnim programom “Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. podupire njegovo financiranje. Riječ je o kapitalnoj investiciji čija se vrijednost procjenjuje na 19 milijuna kuna, neupitno potrebnoj gradskim sportašima, rekreativcima i ljubiteljima sporta, tim više što je postojeći stadion (koji se ne koristi već godinu dana), građen pedesetih godina prošlog stoljeća, a ozbiljnijih radova na njegovoj obnovi gotovo da i nije bilo.

Treba vremena
Ipak, treba biti svjestan da stadion neće biti sagrađen već sutra.

- Rok za izradu projektne dokumentacije, sa svim potrebnim dozvolama za početak gradnje, predviđen je za ožujak 2019. godine, poslije čega će se objaviti i natječaj za izvođača/izvođače radova. Projekt će, kao i svi dosadašnji, biti prijavljen SAFU-u, koji će ga proslijediti Ministarstvu regionalnog razvoja. Nakon 120 dana evoluacije bit će potpisan Ugovor i prepreka za početak gradnje modernog stadiona ne bi trebalo biti - poručuju iz Gradske uprave, naglašavajući kako je u troškovniku i rušenje postojećeg zdanja. Kako je na predstavljanju objasnio Andrašić, novi stadion mnogo će pridonijeti javnom i sportskom životu.

- Gradski sportski park protezat će se na približno pet hektara zemljišta. Definirane su dvije zone, od čega jedna za nogometne utakmice do trećeligaškog natjecanja, a druga za javnost - rekao je, navodeći čitav niz planiranih sadržaja koji bi trebali zadovoljiti potrebe sportaša, rekreativaca i ostalih posjetitelja. Novo zdanje, naime, univerzalne je namjene. Između dva sadašnja igrališta bit će sagrađene tribine sa 600 sjedećih mjesta. Glavno igralište (s drenažom), na mjestu današnjeg pomoćnog, dimenzija je 105x68 metara, a oko njega protezat će se četverostazno tartan atletsko borilište te staze za sprint. Tribine će gledati i na pomoćno igralište na kojem je planirana umjetna trava. Sadržaj podno tribina, na dvije etaže, sukladan je pravilniku HNS-a. U njemu će se nalaziti četiri svlačionice sa svim potrebnim inventarom, prostorija za (sportsku) ambulantu, univerzalne prostorije za ples ili fitness, i slično. Gradskim sportskim parkom najvjerojatnije će upravljati Grad Beli Manastir posredovanjem Zajednice športskih udruga.

Ivica Getto
Priča duža od jednog desetljeća
Oko gradnje novog stadiona počelo se ozbiljnije pričati u travnju 2007. godine, kada je najavljen postupak izrade projektne dokumentacije. Projektiranje je počelo godinu dana kasnije, a početkom 2009. godine čak se i raspravljalo kakav naziv dati novom stadionu. Izabran je izvođač radova, ali je natječaj poništen. Između ostaloga, sve je obrazloženo tvrdnjom kako se istovremeno ne mogu započeti dva velika projekta, rekonstrukcija trga i gradnja novog stadiona. Prošlo je od tada gotovo deset godina, a umjesto novog zdanja i nadalje stoje dotrajale tribine sagrađene 50-ih godina prošlog stoljeća.
Mijenjao lokacije
Stariji Belomanastirci pričaju kako je ova lokacija stadiona već četvrta ili peta. Nekada je stadion bio smješten na mjestu gdje je donedavno bila Billa, a jedna od lokacija bilo je i područje između ulica Vladimira Nazora i Kralja Zvonimira, a jedna nešto zapadnije od trenutačne...
Riječ je o kapitalnoj investiciji čija se vrijednost procjenjuje na 19 milijuna kuna, neupitno potrebnoj
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike