Regija
KOFER – FESTIVAL PUTNIKA

Pljesak za Zdenkovu američku avanturu na “tri kotača sreće”
Objavljeno 9. prosinca, 2018.
SLATINA - U okviru manifestacije Prosinac u Slatini, Udruga za održivi razvoj i rekreaciju Motiv organizira putopisna izlaganja pod nazivom Kofer – festival putnika. Art-kinodvorana Pučkog otvorenog učilišta nije imala dovoljno sjedišta za sve zainteresirane, pa su neki sjedili na improviziranim sjedalicama od spužve kako bi čuli prvu putopisnu priču, onu neobičnog biciklista Zdenka Nađa.

Nakon što je na biciklu prokrstario Europom, mladi avanturist odlučio je „izmjeriti“ SAD od obale Tihog oceana do Kipa slobode na obali Atlanika. Dugotrajne pripreme za taj podvig obuhvaćale su nabavu posebnog ležećeg bicikla na tri kotača i ostale opreme, pripremu potrebnih dokumenata, prijevoz bicikla do odredišta negdje na zapadu SAD-a i detaljno planiranje puta.

Od stupanja na američko tlo u Las Vegasu, više od 5000 kilometara prevaljenih snagom nogu, pa do otvaranja boce pjenušca i pobjedničkog soloplesa nadomak New Yorka, bila je avantura Zdenka Nađa kojom je mladi farmaceut sebi i svima koji ga slušaju potvrdio nekoliko životnih istina. Svugdje na svijetu ima dobrih ljudi. Među brojnima koje je sreo i koje je u svom kazivanju nabrojio, posebno mjesto ima obitelj Pollock koja je spremna sve svoje ustupiti ljudima u potrebi ili nevolji, a koja je i Zdenku pomogla. Usporedba sa sv. Veronikom i njenim rupcem ukazuje na njihovu spremnost izdvojiti se iz mase i pomoći bez obzira na sve.

Zdenko zasigurno neće zaboraviti ni Karla, čovjeka koji unatoč osobnoj životnoj tragediji smireno i pokornički dobroćudno pretače svoju dobrotu u vrećicu bombona i rado je ustupa da ozari lica drugima.

Shvatio je Zdenko da dobrota ne poznaje granice, ni države, ni vjeru, ni rasu, a u samoći putovanja nepreglednim prostranstvima shvatio je da su mu u svemu pomogli dobri ljudi. Zato osjeća neizmjernu zahvalnost i preplavljen emocijama zahvaljuje svima koji su ga razumjeli, koji su mu pomogli i zato se na kraju njegova izlaganja slatinskom Art-kinodvoranom prolomio pljesak… P.Žarković
Nakon što je na biciklu prokrstario Europom, mladi avanturist odlučio je „izmjeriti“ SAD od oceana do oceana
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike