Regija
NAZIVALI GA "DOBRIM DUHOM ILOKA"

Parku u povijesnoj jezgri ime po - fra Maloviću
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Bio je jedini katolički svećenik na okupiranom području tijekom Domovinskog rata
ILOK - Park u staroj povijesnoj jezgri Iloka, grada na krajnjem istoku Hrvatske, nosit će ime fra Marka Malovića, jesenas preminulog franjevca koji je u Iloku proveo sve vrijeme okupacije kao jedini katolički svećenik na okupiranom području tijekom Domovinskog rata.
Riječ je o parku na Trgu sv. Ivana Kapistrana, smještenog između iločke Osnovne škole Julija Benešića i župne crkve sv. Ivana Kapistrana.

Odličje od Svetoga Oca

Takvu odluku jednoglasno je donijelo Gradsko vijeće grada Iloka na svojoj nedavnoj sjednici. Inicijativa za imenovanje parka imenom fra Malovića potekla je, pak, od strane iločke gradonačelnice Marine Budimir, a zbog, kako je obrazloženo, njegovog iznimnog doprinosa za dobrobit grada Iloka i njegovih građana, kako za vrijeme Domovinskog rata, tako i po povratku u Ilok. Vjerni franjevac ostao je, naime, i u najteža vremena uz svoj narod, a o svemu što je proživio i doživio fra Malović, kojeg su nazivali i “dobrim duhom grada Iloka”, napisao je knjigu pod nazivom “Ostajemo u Iloku”.


Fra Marko Malović, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, preminuo je u Slavonskom Brodu, 16. rujna ove godine, u 72. godini, 56. redovništva i 47. svećeništva. Kao svećenik bio je na službi u Zagrebu, Bjelovaru, Našicama, Trsatu i Virovitici, a od početka agresije od 1990. godine i za vrijeme cijelog Domovinskoga rata i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, pa sve do 2005. godine, u Iloku. Službovao je potom i u Bjelovaru, Varaždinu, Slavonskom Brodu. Pokopan je na Starom katoličkom groblju u Vukovaru, gradu u kojem je odrastao.


Za svoj pastoralni rad u Iloku za vrijeme Domovinskog rata dobio je od svetog oca Ivana Pavla II. odlikovanje “Pro Ecclesia et Pontifice” (za Crkvu i papu), kojeg je fra Marku Maloviću 1999. godine, tadašnjem gvardijanu iločkog Samostana sv. Ivana Kapistrana, uručio u to vrijeme đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, tijekom koncelebriranog misnog slavlja u iločkoj crkvi.


-To najviše papino odlikovanje fra Marko Malović, koji je punih sedam godina bio jedini svećenik u hrvatskom Podunavlju, primio je za svoje zauzeto svećeničko djelovanje tijekom Domovinskog rata. Biskup Srakić u svojoj je propovijedi istaknuo kako je papa Ivan Pavao II. odlikovao fra Marka “uzvišenim znakom svetog križa za njegovo svjedočenje istine i propovijedanje mira, pravednosti, slobode i ljubavi”.
Spasio ostatke sv. Bone

“Kada kažemo otac Marko, onda te dvije riječi upućuju na teške godine progonstva, ali i nade i vjere koje su dolazile iz Iloka, gdje je bio sa svojim vjernicima i u najtežim trenucima”, posvjedočio je tada biskup Srakić – prenijela je taj događaj Informativna katolička agencija (IKA). Također, tadašnji predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman godine 1997. odlikovao ga je "Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske", i 1999. "Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića".


Gradsko vijeće Iloka dodijelilo mu je Povelju Grada Iloka kojom ga je proglasilo Počasnim građaninom Grada Iloka, a u znak "zahvalnosti za duhovnu i inu potporu građanima Iloka u vrijeme Domovinskog rata, a potom i u danima povratka prognanih Iločana".


Prema riječima današnjeg vukovarskog gvardijana fra Ivice Jagodića, pater Marko imao je u ratno vrijeme ključnu ulogu u pronalasku i očuvanju ostataka vukovarskog zaštitnika, svetog Bone.


– Pater Marko je, ostavši u Iloku, obilazio i brinuo se, koliko je to bilo moguće u to ratno doba, o svim crkvama u okupiranom hrvatskom Podunavlju. Obilazio je tako i crkvu sv. Filipa i Jakova, jer od dječačkih je dana bio Vukovarac i traktorima je uspio izvesti i spasiti mnoge vrijedne predmete, sklonivši ih u Ilok. Kada je 1996. okupator pokušao minirati našu crkvu, a tada su u kripti već bili oskvrnuti posmrtni ostaci grofova Eltz i spaljen sv. Bono, pater Marko uzeo je i sačuvao ono što je ostalo, i danas to u malom sarkofagu čuvamo u oltaru sv. Bone u crkvi sv. Filipa i Jakova - kazao je gvardijan Jagodić.
Inače, fra Malović je rođen 1946. u Domašincu, u Međimurju, odakle se obitelj sa šestero djece preselila u Vukovar. U franjevački red stupio je 1963. U ratnom paklu Vukovara 1991. godine nestali su mu otac i brat, a dvije njegove sestre i danas služe kao časne sestre kćeri Božjeg milosrđa.
Sanja Butigan
O svemu što je proživio i doživio fra Marko Malović napisao je knjigu pod nazivom “Ostajemo u Iloku"
Spašeno crkveno blago
Fra Marko Malović (1946. - 2018.), boraveći na okupiranom području, u Iloku je služio svete mise i nitko nije bio pokopan bez svećenika. Blagoslovio je kuće i obilazio bolesne. Angažirao se i na spašavanju crkvene imovine i unatoč golemim razaranjima, spašeno je značajno blago tog dijela Srijema - Vukovara i Iloka i okolice - poput kostiju sv. Bone, slike Gospe Fatimske, 3475 knjiga iz vukovarske knjižnice, knjižnica u Šarengradu s 8000 knjiga...
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

Najčitanije iz rubrike