Regija
U BELIŠĆU

Proslavili židovski blagdan
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
BELIŠĆE - ‘‘Hag Hanuka Sameah!‘‘ čestitao je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić predstavnicima Židovske općine Osijek i svim pripadnicim židovske vjerske zajednice jedan od najvećih židovskih blagdana Hanuku, blagdan svjetlosti.


Grad Belišće tom prigodom ugostio je predstavnike Židovske općine Osijek. Gradonačelnik Dinko Burić, zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić i viša stručna suradnica za informiranje Katarina Bulut Čolaković u Maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća održali su svečani prijam za tajnika Židovske općine Osijek Dragutina Kohna, dopredsjednika Židovske općine Osijek Miroslava Bajtla te člana Upravnog odbora Židovske općine Osijek Dejana Kezana. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo mogućnošću da se i ove godine proslava Hanuke organizira upravo u Belišću. Grad Belišće i Židovska općina Osijek prijateljski su povezani i to prijateljstvo nastavit će se i u budućnosti zajedničkim projektima i suradnjom. Tako je Burić iznio ideju zajedničkog projekta koji je planiran za svibanj iduće godine. Za učenike osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, koji pokažu izvrsnost iz područja povijesti, organizirat će se terenska nastava u Auschwitz, najveći koncentracijski logor iz Drugog svjetskog rata.


Dragutin Kohn uručio je predstavnicima Belišća poklone, a nakon svečanog prijama, zajedno su položili cvijeće na spomenik obitelji Rosenberg. Uslijedilo je paljenje hanukije. Upaljeno je sedam svijeća, a čast paljenja pripala je gradonačelniku Buriću, Miroslavu Bajtlu, Saši Nećaku, zamjeniku gradonačelnika Domagoju Varžiću, Antoniji Andrašek Barić, Leu Špiceru i Dragutinu Kohnu.
U kulturnom programu nastupilo je Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo ‘‘Matija Gubec‘‘ iz Tavankuta i Zagreb klezmer trio (klarinet, gitara i kontrabas) koji su oduševili gledatelje izvedbama klezmera-glazbenog žanra, čije su melodije nalik ljudskom glasu.L.Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike