Osijek
STOP „OSVJEŽIVAČIMA ZRAKA”

Policija privodi dilere i češće obilazi škole
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Akcije se provode zahvaljujući medijskim napisima i angažmanu Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a

Vezani članci

RAVNATELJI, PSIHOLOZI I PEDAGOZI: EDUKACIJE O DROGAMA NEDOVOLJNE!

Zbog "osvježivača zraka" Hitnu pomoć zovu i u škole

"OSVJEŽIVAČE ZRAKA" DILAJU I DJECA U ŠKOLAMA

Drogiraju se i po kafićima, svako malo dolazi Hitna

Medijska aktivnost i angažman Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek s ciljem da se apelira na roditelje i djecu, ali i sve ostale relevantne strukture odgovorne za sprječavanje prodaje jeftinih ubojitih psihoaktivnih droga, lažnih „osvježivača zraka”, konačno su urodile plodom, rekla nam je pročelnica Zavoda Katarina Dodig-Ćurković prošloga tjedna u Trgovačkoj i komercijalnoj školi „Davor Milas”, gdje je na poziv same ravnateljice škole Sandre Brajnović učenicima prvi put održala predavanje „Osvježivači zraka – nova ubojita droga”.

Poražavajuće brojke
- Rezultat toga jesu privođenja "poznatih dilera", obilazak škola i školskih prostorija, ali i dvorišta oko škola gdje su djeca jasno navela da je dostupno kupiti takva sredstva, češći pretresi i obilasci od strane policije prostora tzv. smart shopova te punktova gdje se okupljaju mladi, a preporuka je i ubrzani protokol oko što žurnijeg stavljanja supstanci na listu zabranjenih tvari – istaknula je Dodig-Ćurković, kojoj su se na Zavod s osječke Pedijatrije u svibnju, a zatim u listopadu i studenome (o čemu smo pisali) upućivali rekordni brojevi mladih zbog strašnih posljedica intoksikacije „osvježivačima zraka” - usporedbe radi, u 2017. godini imali su samo jedan slučaj, a do rujna 2018. čak 13. Gotovo da nema škole u kojoj ovaj problem nije gorući, a sve je ozbiljniji ne samo u Osijeku i Hrvatskoj, nego i diljem Europe koja bilježi rast slučajeva s ozbiljnim kliničkim slikama i smrtnim ishodima.

- Osječki srednjoškolci naveli su da je pušenje aromatiziranoga osušenog bilja sa sintetičkim kanabinoidima, odnosno tih „osvježivača zraka”, a koji djeluje kao TCH u marihuani, vrlo popularno među tinejdžerima iz svih osječkih srednjih, pa i osnovnih škola – ističe Dodig-Ćurković. „Priprema se tako da u rizlu stavimo taj proizvod i ‘posolimo‘ duhanom kako bismo ublažili utjecaj kemije", govorili su im klinci, no, upozorava Dodig-Ćurković, sve je više i onih „starijih mladih” ovisnika o drogi čiji su neželjeni učinci ozbiljno kognitivno oštećenje, gubitak svijesti, zbunjenost, neodgovornost, epileptični napadi, agitacija, iritabilnost, anksioznost, iznenadna depresija, paranoja i halucinacije.

Pohvaljeni mediji
- Za život opasni učinci su koma, pokušaji samoubojstva (zbog nepodnošljivog osjećaja ekstremne tjeskobe), koronarna ishemija, moćni μ-opioidni agonisti, koji posebice u kombinaciji mogu dovesti do kobnih posljedica, a neki sintetski kanabinoidi sadrže otrov za štakore brodifacoum, jer se vjeruje da produljuje efekt učinka droge – naglasila je pred prepunom dvoranom srednjoškolaca, među kojima rijetko tko nije probao ili, nažalost, već duboko zaglibio te ne može prestati s konzumacijom.

- Probala sam "osvježivače zraka", ali sam prestala kad je prijateljica imala strašne "tripove" i napadaje, a drugi prijatelj non-stop ide na psihijatriju zbog toga - kaže Veronika (18). Dodig-Ćurković istaknula je kako su prevencija, edukacija, nadzor nad trgovinama te stroga zakonska regulativa i kazne, ključne u zaustavljanju ove pošasti.

Pohvalila je pročelnica Zavoda učestale medijske istupe i posebno naš angažman u vezi s "osvježivačima zraka" te ukazivanje na posljedice istog, što je osim spomenutoga, rezultiralo i pojačanom senzibilizacijom roditelja na pojam "osvježivači zraka", većim nadzorom nad ponašanjem njihove djece te općenito većom senzibiliziranošću i informiranošću svih uključenih u rad s mladima - od škola, preko sportskih udruženja i drugih dionika.

Jasenka Pejaković
Prepoznajte simptome kod svog djeteta
- Simptomi koji ukazuju na to da dijete koristi neku od novih psihoaktivnih droga jesu izostajanje iz škole, odnosno veći broj neopravdanih sati, slabiji uspjeh u školi, veći broj negativnih ocjena kod do tada dobrog učenika, promjene u ponašanju i u obiteljskom i u školskom te u socijalnom okruženju, kretanje u lošem društvu, bježanje od kuće, dugo izbivanje izvan roditeljskoga doma tijekom noći, preburne reakcije i na najmanji podražaj, mršavost, bljedoća lica, slab apetitit, općenito tjelesno i psihičko propadanje - upozorava Dodig-Ćurković.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas