Mozaik
NA VRHU KEOPSA

Danski par slikao se gol na piramidi u Gizi
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Trominutna snimka objavljena je na YouTubeu i izazvala je ogorčenje Egipćana. Policija traži turiste kojima prijeti zatvor

Egipatska policija pokrenula je istragu nakon što se danski par popeo na Keopsovu piramidu u Gizi i fotografirao gol na vrhu jedne od najvećih turističkih atrakcija u zemlji. Ministar za starine Khaled al-Anani podnio je kaznenu prijavu tužiteljima koji su pokrenuli istragu, izvijestio je list al-Ahram.

Na videosnimci vide se muškarac i žena kako se penju na vrh Velike piramide, a na kraju zamrznuta fotografija na kojoj poziraju goli. Ne zna se je li par još u Egiptu. Trominutna snimka objavljena na Youtubeu izazvala je ogorčenje Egipćana. "Skandal na vrhu piramide... Kako li su se samo mogli popeti? Sigurno su podmitili čuvare", napisao je jedan korisnik Twittera. Davanje ‘bakše‘ normalna je stvar koja se sugerira turistima kada dođu u Egipat. Osim trgovcima, radnicima u hotelima i restoranima, turisti, što nije za povjerovati, ostavljaju bakšiš i policajcima i vojnicima, čak štoviše, neki to i traže od turista.

Kako je većina Egipćana islamske vjeroispovjesti, mnogi paru iz Danske zamjeraju na golotinji. Ako ih identificiraju dok su još u Egiptu, prijeti im i višegodišnja zatvorska kazna zbog penjanja na piramidu (što je zabranjeno), i golotinje, a to je još veći krimen.

Godišnje nekoliko stotina turista dobiju kaznenu prijavu i većinom novčane kazne zbog razularenog ponašanja, no do sada nije zabilježen ovakav slučaj. Iz egipatskog ministarstva za starine priopćili su kako će djelatnici osiguranja oko piramida od sada biti mnogo stroži prema neodgovornim turistima.

Milan Bugarić/Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNA PRODUKCIJA CHEERLEADING KLUBA MA&KO

Čak 130 plesačica izvelo je 17 sjajnih koreografija

2

ODRŽANA MANIFESTACIJA ‘’PEDALA, ŽLICA, TAMBURICA’’

Sjajna promocija zdravog
života i ljepota Slavonije

3

PJESME PODRAVINE I PODRAVLJA U PITOMAČI

‘’Podravina od cvijeća
tkana’’ dobila nagradu