Kultura
U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
SPLIT - Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, u suradnji s Doktorskom školom u Osijeku, Glazbenom mladeži Split, Hrvatskom zakladom za znanost i Glazbenim institutom Cantus (Beč), organizirao je u Splitu 1. međunarodni znanstveni simpozij mladih istraživača glazbe (znanstveni diskursi glazbe s aspekta suvremenih istraživačkih interesa) od 7. do 9. prosinca. Svečano je otvorenje Simpozija upriličeno u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita.

Ovaj jedinstveni simpozij u hrvatskom glazbenoistraživačkom miljeu ima za dugoročan cilj okupiti i povezati hrvatske i inozemne doktorande i mlade znanstvenike (do pet godina od obrane doktorske disertacije) iz područja muzikologije, etnomuzikologije, teorije glazbe i glazbene pedagogije. Izlaganja je održalo dvadesetak mIadih glazbenih istraživača iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Austrije, Srbije, Francuske, Portugala, Gruzije, a u popratnom programu organizirani su brojni okrugli stolovi, pozvana predavanja, zanimljive radionice, predstavljanja knjiga i projekata. N.Vek. 
OSJEČKI SUDIONICI
Simpozij će se održavati bijenalno, tako da će 2020. godine domaćin biti osječka Doktorska škola. Predsjednica Organizacijskog odbora je dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, poslijedoktorandica na Glazbenom odjelu Umjetničke akademije u Splitu, a potpredsjednica je Andreja Vrekalić, mag. musicol., doktorandica Kulturologije na Doktorskoj školi u Osijeku; nastavnica muzikoloških predmeta u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek. Na ovogodišnjem međunarodnom simpoziju Doktorsku školu je predstavljala voditeljica studija Kulturologija, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ovo je bio prvi ovakav događaj u Hrvatskoj. Jedan od ponosnih suorganizatora ovogodišnjega međunarodnoga simpozija Glazbena je mladež Split.
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike